Второто издание на СТЕКСПО – отново в Стефан Караджово и с международен успех

Лора Величкова
От Лора Величкова септември 19, 2017 04:00

Второто издание на СТЕКСПО – отново в Стефан Караджово и с международен успех

Акценти

  • На СТЕКСПО 2017 бяха представени 9 породи говеда, крави с телета, юници, разплодни бикове и комерсиални кръстоски. За първи път се проведе изложбен конкурс за породата „Абърдийн Ангус“ /млади бикове до 2 г/
  • За първи път на изложение бяха представени италианските породи „Кианина“, „Маркиджана“, „Пиемонтес“ както и немски „pedigree Месодаен Симентал“. „Кианина“ е една от най-едрите породи в света.

Свързани публикации

Второто издание на СТЕКСПО се проведе на 12-13-ти септември 2017 в село Стефан Караджово и Сливен. В този период, за втора поредна година Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България успя да събере на едно място представители на всички участници във веригата на производството и реализацията на качествено телешко и говеждо месо у нас. Фермери и предприемачи от цялата страна, заети в сектора на месодайното говедовъдство, или такива, които имат намерение да инвестират в него, имаха възможност да се запознаят отблизо и на практика с основните технологии на развъждане и отглеждане, с ветеринарно-медицинските дейности, качественото хранене и маркетинга на готовата продукция.

И тази година домакин на събитието беше земеделският производител Николай Димов, който развъжда над 1000 говеда-майки в стопанството си в с. Стефан Караджово, община Болярово, оборудвано с всички необходими съоръжения за оптимално отглеждане на месодайни крави.

Председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България Стоян Чуканов се обърна към всички, уважили този престижен форум и им благодари за присъствието, благодари и на домакина Николай Димов, на общинският кмет Христо Христов и всички гости. Той сподели, че „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо”, което и миналата година се радваше на широк отзвук, надхвърлящ границите на страната ни, се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.

Домакинът Николай Димов също приветства всички, уважили СТЕКСПО 2017 – този форум за месодайното говедовъдство като бизнес. Радостен и горд е да посрещне колеги от цялата страна и чужбина в своето стопанство, каза още той, където ще споделят и обменят опит фермери, инвеститори и чуждестранни представители и ще намелят нови общи интереси, приятели и партньори.

Към присъстващите се обърна и един от чуждестранните гости – Гернот Пол от Германия. Той сподели своя ентусиазъм да бъде сред българските си колеги и пожела успех на всички в изложбения конкурс, който ще се проведе за първи път, в който ще бъде съдия.

Познатият на всички гост – един от топ готвачите на България Ути Бъчваров изрази радостта си да е отново сред всички тях и да има възможност да готви с това превъзходно качество месо. Произведено в България – особена гордост за нас, всичко произведено родно. Щастлив е, сподели той,че днес е сред поканените български готвачи, които ще демонстрират качествата на българското месо, което освен да бъде търсено на родната трапеза, все повече възвръща позициите си на европейските пазари.

По време на събитието бяха представени тенденциите в сектора, съвременните начини за хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания. Специално внимание тази година бе отделено и на пазара на говеждо месо и възможностите за директни доставки до големите търговски вериги. Един от водещите консултанти по хранене д-р Иван Миланов от екипа на HL-TopMix запозна фермерите с тенденциите в храненето, като представи по време на семинарния ден тема „Хранене на говедата – угояване и финишинг”. В нея засегна важните моменти относно преминаването през различните фази на развитие, успешното управление на хранителния процес и правилния подбор на концепция. Екипът на HL-TopMix бе на разположение и през двата дни на форума за индивидуални консултации относно храненето в конкретна ферма.

Това, което можеше да се види във второто издание на СТЕКСПО беше: повече животни, повече породи, повече експертиза и повече вкусна храна. Както и през 2016, по време на събитието се проведоха обучителни семинари по важни и практични теми, свързани с отглеждането, храненето, здравния мениджмънт, подготовка на изложбени животни, представени от 12 лектора от Холандия, Ирландия, Германия и България. На живо се представиха пофесионални техники по транжиране от холандски майстор транжор. През втория ден се проведе национална изложба с чистопородни месодайни животни. 90 животни от 9 породи бяха изложени от 20 ферми-развъдници. Фокус бе програмата е конкурса за бик шампион за породата „Абърдийн Ангус“ и специална теренна презентация на Pedigree Месодаен Симентал. Програмата през първия ден бе съпътствана с официална гурме вечеря – приготвена от млад и талантлив екип от Перу и България – базиран на българско говеждо.

Лора Величкова
От Лора Величкова септември 19, 2017 04:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама