Все още не е ясно в кои села от общините ще се избират кметове

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 15, 2019 22:01

Все още не е ясно в кои села от общините  ще се избират кметове

Противоречиви текстове в Изборния кодекс (ИК) и Закона за Административно – териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) не дават яснота в кои населени места (села) ще се избират кметове. В § 16, т. 1 в Преходните и заключителните разпоредби на ИК пише, че в ЗАТУРБ в чл. 16, т. 1 думите „350 души“ се заменят със „100 души“, което касае формирането на кметства и избор на кметове в тях. А в ЗАТУРБ в чл. 16, т. 1 пише, че: Условията за създаване на кметство са наличие на население над 350 души общо в населените места, образуващи кметството.
В някой от тези законови актове явно ще трябва да се извърши промяна и вероятно това ще стане в скоро време, но засега разминаването в посочените текстове създава неяснота по отношение на това, кое е вярното и как общините да се готвят за предстоящите местни избори.
Ако стъпим на база население от 350 жители, то в предстоящите през октомври rзбори за органи на местната власт в община Тополовград кметове ще бъда избирани в селата Орешник, Мрамор, Устрем, Радовец, Синапово, Орлов дол и Хлябово, където регистрираните по постоянен адрес жители към 15 юни тази година са над 350.
Това обаче може да се промени според данните от ГРАО, които трябва да се вземат към момента на съставянето на Избирателните списъци.
Най-застрашено за отпадане от категорията кметства е с. Мрамор, което към посочения момент е с 351 жители по постоянен адрес.
Какво точно ще се реши в Народното събрание и кога ще стане, предстои да разберем и тогава картината ще се изясни допълнително.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 15, 2019 22:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама