Връх Мальовица подари панорамата си на планинари

Милена Митева
От Милена Митева август 3, 2020 09:40

Връх Мальовица подари  панорамата си на планинари

Група от шестнадесет ентусиасти от Харманли приеха предизвикателството да изкачат връх Мальовица (2729 метра) в Рила планина. В неделя, 19 юли, планинарите, ръководени от Господин Бабамов, потеглихме към тази планина за своите планински приключения.
Първите от 33 000 стъпки към рилския красавец започнахме от ЦПШ (Централна планинска школа) „Мальовица“ в местността Меча поляна.
Веднага след това голяма табела на националния парк “Рила” ни приветства като свои гости. След това направихме преход през борова гора, в която се носеше аромат на борови иглички и горски плодове.
Около 40 минути, след като ентусиазирани се движехме срещу течението на река Мальовица, достигахме до хижа “Мальовица”.
Там бе и последното място, от където се запасихме с вода за прехода.
Това е най-лесният участък, който едва ли можем да наречем изкачване на планина.
Маршрутът продължи по пътека, която няма как да бъде изгубена, защото е добре маркирана в бяло и червено. По пътя към върха стигнахме до голям камък с паметни плочи на загиналите алпинисти и планинари.
С течение теренът под краката ни ставаше все по-каменист. Имаше няколко стръмнини, където бе възможно сериозно подхлъзване при най-лекото разсейване. Като изключим това, няма особени опасности, които да ни притеснят.
Пътеката достига до дъното на долината, зави вдясно и ни изправи пред предизвикателството за стръмно изкачване към Еленино езеро*, което се намира на 2479 метра. То бе и най-подходящо място за почивка на групата. Там поехме и глътка въздух, която ни даде заряд за следващия стръмен участък към върха.
На места наклонът бе доста голям. Денивелацията, която преодоляхме, бе до 1000 метра, което говори, че пътят не е от най-леките. Има участъци, където трябва да се внимава за подхлъзвания, а съвсем накрая на билото хора със страх от височини доста ще се замислят дали да продължат към крайната цел.
След като стигнахме билото, като бонус получихме десетминутна приятна разходка до върха и разбира се невероятните панорамни гледки, които са достойна награда за всичките положени усилия за достигането ни като туристи на тази височина.
Удовлетворението на върха, което получихме, ни зареди с още емоция.
От билото видяхме, макар и на моменти в лека мъглявина, Рилския манастир, Урдините езера и връх Мусала. А времето на върха естествено, че не ни достига, за да се насладим на всичко, което ни заобиколи.
Очакваше ни същият път и на обратно, а по него никой не говореше за умора.
Рила отново ни накара да се влюбим в нея и със сигурност ще бъдем нейни гости отново.

*Легендата разказва, че когато Селим паша превзел Самоков, за да го умилостивят, местните чорбаджии му предали най-красивата девойка в селото – 17-годишната Елена. Пашата се възползвал от нейната невинност, но една вечер тя все пак успяла да избяга и вместо да се върне в града се запътила към планината. Там срещнала четата на Мальо войвода и се присъединила към нея като си дала обет, че ще отмъсти на Селим паша за честта си. С минаване на времето Елена се влюбила в байрактаря на четата и непрекъснато се раздирала между любовта си към него и обета за мъст към Селим паша. Един ден ѝ се отдало възможност и тя лично простреляла Селим паша в гърдите, но в битката била ранена, а по-късно починала от раните си. Четата положила тялото ѝ високо в планината край езеро, което сега носи нейното име, а последните думи на Елена били, че съжалява, че е избрала желанието за мъст пред порива на любовта.

Повече подробности за следващото планинско приключение може да научите тук.

Мальо̀вица е името на връх в северозападната част на планина Рила, висок 2729 м. Името на върха е свързано с Мальо войвода – борец срещу поробителите, загинал според пре- данието нейде в Мальовишката долина. Друго предположение е, че името произлиза от Малите езера, както планинците наричат езерата в североизточното подножие на върха. На най-старите карти върхът е отбелязан с името Малевица. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра и е символ в българския алпинизъм. Първото ѝ изкачване е на 23 август 1938 г. Северно от върха, в билната заравненост Мальово поле се намират трите красиви Мальовишки езера. Югоизточно от Мальовица, в дълбок циркус са разположени двете Еленски езера. Районът около върха заедно с курорт Мальовица е един от най-посещаваните от туристи райони в Рила. Тази част от планината предлага и чудесни условия за ски и сноуборд свободен стил с множество разнообразни маршрути за екстремни спускания.

Милена Митева
От Милена Митева август 3, 2020 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 249 061 преглеждания