Внуци дариха радост и веселие на своите баби

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 26, 2016 11:54

Внуци дариха радост и  веселие на своите баби

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 3/651, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

В навечерието на Бабинден децата от група „Слънчо“ при ОДЗ „Ален мак“ – Харманли, зарадваха бабите си с мило тържество. С него те показаха обичта си към тях.
Чрез стихове и песни внуците върнаха възрастните назад във времето и им припомниха как са живели тогава и как са празнували този ден.
Под формата на стихотворни рими, те им навяха спомени за това „как някогашният магнетофон си е бил моден. Как преди е нямало магазини с красиви стъклени витрини и сами си правели играчките от плат, дърво, конци, картон, дори и къща от кашон.
Две от бабите разказаха на децата как „в стари времена е нямало родилен дом и всичките бебета са се раждали в своя дом. Когато наближал часът, човек да се яви в света, тогава най-старата жена помагала на родилката. Така в бабини ръце изплаквал малкият юнак.“ А сега в модерния ни свят, останал е спомен мил, наречен „Бабинден“, на раждането посветен.
Бяха организирани и игри, в които децата взеха участие със своите баби. Едната беше с прежда, в която двойка разплете най-бързо готова плетка и да я намотае на кълбо. Другата беше музикална, която показа танцовите умения на някои баби.
Кулминацията на тържеството беше кулинарна изложба. За нея всяка баба беше измайсторила ръчно приготвени вкусотии. Жури оцени и награди най-красивите.
С подходящ реквизит децата и техните учителки успяха да пресъздадат селския мегдан от преди години. И с намерение да се погрижат за доброто настроение на бабите, без много да умуват им предложиха да потанцуват.
Накрая всички тропнаха игриво хоро и се запомниха с добро.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 26, 2016 11:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 354 преглеждания