Внуци дариха радост и веселие на своите баби

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 26, 2016 11:54

Внуци дариха радост и  веселие на своите баби

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 3/651, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

В навечерието на Бабинден децата от група „Слънчо“ при ОДЗ „Ален мак“ – Харманли, зарадваха бабите си с мило тържество. С него те показаха обичта си към тях.
Чрез стихове и песни внуците върнаха възрастните назад във времето и им припомниха как са живели тогава и как са празнували този ден.
Под формата на стихотворни рими, те им навяха спомени за това „как някогашният магнетофон си е бил моден. Как преди е нямало магазини с красиви стъклени витрини и сами си правели играчките от плат, дърво, конци, картон, дори и къща от кашон.
Две от бабите разказаха на децата как „в стари времена е нямало родилен дом и всичките бебета са се раждали в своя дом. Когато наближал часът, човек да се яви в света, тогава най-старата жена помагала на родилката. Така в бабини ръце изплаквал малкият юнак.“ А сега в модерния ни свят, останал е спомен мил, наречен „Бабинден“, на раждането посветен.
Бяха организирани и игри, в които децата взеха участие със своите баби. Едната беше с прежда, в която двойка разплете най-бързо готова плетка и да я намотае на кълбо. Другата беше музикална, която показа танцовите умения на някои баби.
Кулминацията на тържеството беше кулинарна изложба. За нея всяка баба беше измайсторила ръчно приготвени вкусотии. Жури оцени и награди най-красивите.
С подходящ реквизит децата и техните учителки успяха да пресъздадат селския мегдан от преди години. И с намерение да се погрижат за доброто настроение на бабите, без много да умуват им предложиха да потанцуват.
Накрая всички тропнаха игриво хоро и се запомниха с добро.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 26, 2016 11:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.