Внос и градушка удариха цените на любимчанските дини

Милена Митева
От Милена Митева юли 6, 2020 14:34

Внос и градушка удариха цените на любимчанските дини

Над 80% от продукцията от дини, отглеждани край Любимец, е наранена и затова тя се продава на 0,20 лв. На тържището в началото седмицата предлагането в сравнение с миналата година бе наполовина. На него са се събрали производители, чиято реколта е засегната и такива, които природата е пощадила, но търговци липсват.
И тази година вносът на дини от Гърция също застрашава пласирането на пазара на известния любимчански плод. „Традиционната любимчанска диня е на път да изчезне“, споделя Илиян Генчев, който 20 години се занимава с това производство. Причините според търговеца са няколко. „Годината беше много лоша откъм климатични условия. Около 80% от дините са градобити.
Другият проблем е вносът на гръцката диня. Идва по-евтина, подредена е на палети, което е по-удобно за търговците. Продължава да има внос, който се продава на Плодовитово и на другите борси. Цената е 0,40 – 0,45 лв. Нашите тук се търгуват на 0,30 лв. и надолу, но не са предпочитани. Разходите ни са много, а държавата дава много малко субсидии“, споделя любимчанинът.
„Преди няколко години производителите са получавали от 200 – 240 лв. за декар, а към момента е паднала на 60 лв. заради производителите на тикви. Тогава имаше бум на сеитбата им, защото държавата субсидираше това. Сега все повече хора се отказват да сеят дини, а това е поминъкът на този регион“, допълва той.
До стоката на Илиян Генчев в понеделник за пръв път бе изложил дините си Иван Александров. Той отглежда седем декара, сорт „романса“, и още толкова пъпеши. Неговата продукция не е засегната от градушката. Предлагаше я 30 ст. за килограм. Според него климатичните условия тази година също са забавили зреенето на най-сладките дини в страната.

През 2019 година изкупната цена на дините в средата на юни бе 50 ст. В края на месеца тя падна на 30.
Изкупуването всяка година започва от първата половина на месец юни, когато някои цени са над 60 ст. за килограм.
После пада и в средата на юли стига до 10 – 15. Това се случи и през 2018 година. В средата на месец юли цената им се срина до 15 ст.
През 2017-та по същото време цената на любеницата бе 10 ст.
Година по-рано можеше да се купи за 23 – 25 ст.

Как се търгуваше този плод през 2019, 2018, 2017.

Милена Митева
От Милена Митева юли 6, 2020 14:34
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Vlad Dracula po maika Balgarin юли 8, 21:59

    Мульовци, сейте нещо по-доходно! За тиквите вече се знае, че не са сели тикви 2017 в БГ, а са лъгали в ЕК, и затова са внасяли тикви в БГ! Семейството ми е гледало дини през комунделизма, знам как беше, знам че ако само се оплаквате нищо няма да имате! Помня, когато дините бяха между 5 и 2 стотинки за кг.! Ако искате да печелите, търсете друга култура за пазара!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама