Вместо общината, „Заедно за Харманли“ прави предпроектно проучване за наводненията

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2015 23:27

Вместо общината, „Заедно за Харманли“ прави предпроектно проучване за  наводненията

Проблемът с наводняването на по-ниските части на Харманли излиза на дневен ред при всеки по-обилен или и/или по-продължителен дъжд. Стресовите ситуации за хората в кв. „Тракия“, където почти редовно се заливат мазета и гаражи, нямат край. При поредната ни среща с граждани и на фона на последния дъжд навън, отново бе отправено питане: „Докога с наводненията в Харманли?“. Организацията ни многократно е повдигала въпроса за тази кошмарна ситуация, която е от години и не се прави нищо по въпроса.
Провели сме няколко срещи с експерти, които ни дадоха стъпките, по които трябва да се върви, за да се реши проблемът.
„Заедно за Харманли“ поръча направата на предпроектно проучване за причините на постоянните наводнения – затлачени канализации, проводимост на речни корита и т.н. Надяваме се след това отговорните институции вече да предприемат мерки и разработването на проект. „На хората им писна да четат само предупреждения на страницата на Общината, че са възможни заливания в ниската част на града и едва ли не гражданите да се мобилизират. Преодоляването на безкрайните последствия от един проблем и „чукането на дърво“ да не се изсипе по-сериозен дъжд, вместо търсенето всячески на неговото решение, е отказ от управленска политика и носене по течението“, смятаме ние.
Друг важен проблем – спешната нужда от видеонаблюдение в Харманли, също е наш приоритет. Осигурени са пет камери, местата на поставянето им са определени от РУП – Харманли. Два месеца Община Харманли не дава разрешение да поставим камерите, въпреки че обществената подкрепа за това е много голяма. Обмисляме дори протестни действия пред сградата на пл. „Възраждане“ и недоумяваме най-лошото ли се чака да стане и да пострада някой, за да се разреши поставянето на вече осигурените камери.

Вода и кал са кошмарът след всеки обилен дъжд в село Бисер, ремонтираните им пътища  пропадат. „Това ли е част от предизборната кампания на кмета?“, попитаха в социалната мрежа жители на селото, публикувайки снимки на пропаднал камион върху прясно асфалтиран път. Нерешеният въпрос с пътищата и канализацията поставя на изпитание хората, които се надяваха поне до началото на тази зима ремонтите да бъдат завършени.
снимка: Фейсбук

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2015 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама