Владиката работи неуморно повече от 20 години за утвърждаване на делото на Св. Екзархия

Иван Чончев
От Иван Чончев октомври 25, 2019 10:31

Владиката работи неуморно повече от 20 години  за утвърждаване на делото на Св. Екзархия

Първа част

Втора част

В първата част ви разказахме за живота на митрополит Герасим, който през 1897 г. е назначен за предстоятел на учредената със султански берат Струмишка митрополия. Общителен и надарен с голямо красноречие, той работи неуморно повече от 20 години за утвърждаване на делото на Св. Екзархия. На 21 октомври 1912 г. по време на Балканската война Струмица (днес в пределите на Македония) е освободена от османска власт от части на 7-а рилска дивизия. При избухването на войната 136 души от града стават доброволци в Македоно-одринското опълчение.
Дейността на Герасим в тези дни става достояние на новоназначения окръжен управител на Струмица – видният български общественик, историк, юрист и публицист Владимир Караманов. Той е роден през 1875 г. в Кюстендил. Завършва с отличие Педагогическото училище в родния си град, после учи история във Висшето училище в София. След завършване на образованието си работи като учител в Добрич, Дупница и Кюстендил. През 1904 г. е назначен за секретар на окръжното управление в Кюстендил, а 3 години по-късно става окръжен управител на Плевен. Виждайки в него големи способности на администратор, правителството го поощрява да завърши право в Лозана. По време на Балканската война Владимир Караманов е управител на Струмица. През следващите години става последователно кмет на Кукуш и Кюстендил.
„През Балканската война със заповед на новоназначен окръжен управител на Струмица пристигнах в този град от София на 15 ноември 1912 г. Не бях запознат с обстановката и счетох за своя първа длъжност да посетя българския митрополит Герасим, от когото да се осведомя за истинското положение. Затова още рано на другия ден отидох в митрополията. С Герасим аз имах вече запознанство отпреди около три седмици. Тогава, на път с войсковата ми част за Солун, посетих дядо владика, целунах десницата му и водихме доста продължителен разговор. При тая първа среща останах с най-добри спомени и уважение за тоя известен и заслужил български йерарх и голям родолюбец“, пише Владимир Караманов.

„Втората ми среща с митрополит Герасим, продължава той, беше вече като български административен служител в Струмишки окръг. Останах повече от два часа. През това време разменихме много мисли за войната и създаденото положение. Владиката ми даде подробни сведения за Струмица, околията и окръга – нещо, което достатъчно ме улесни в трудната задача по установяване на първите местни административни и полицейски власти. В края на разговора Герасим ми предложи квартира в митрополитския конак. Това ни още повече сближи и станахме добри приятели“, разказва началникът на окръг Струмица.

„Митрополит Герасим беше истински народен пастир, кален в дългогодишни разправии и борби с турската насилническа власт и с лукавото гръцко духовенство и пропаганда. Той познаваше добре местните условия, беше смел и решителен във всички свои искания и начинания от народна полза и с дълбока вяра в светлото бъдеще на целокупния български народ. По това време Герасим беше 52-годишен. Гордата му и величествена осанка съответстваше на вътрешния му мир. Всичко това правеше щото събеседникът и противникът му да го уважават и да хранят пълен респект към личността му. Неговото достойно и гордо държане спрямо органите на турското управление и местните гръцки свещеници, упоритостта и смелостта му, както и енергията, способностите и родолюбието му направиха много за българското народно дело в Струмица и цялата Струмишка епархия, включваща Струмишката кааза, Малешевско, Радовишко и големи части от Дойранско и Тиквешко.

Продължава

Иван Чончев
От Иван Чончев октомври 25, 2019 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.