Владиката Герасим не забравя своите съграждани от Свиленград

Иван Чончев
От Иван Чончев ноември 23, 2019 08:58

Владиката Герасим не забравя своите  съграждани от Свиленград

Първа част

Втора част

Трета част

В това вълнуващо слово дядо Герасим между другото казва: „Всеки човек трябва да се покорява на властите, които са над него, защото няма власт, която да не е от Бога, и колкото власти има на света – всичките са от Бога отредени“. Едновременно той изтъква и необходимостта от свикването на младите българи от Струмишка околия в редовете на първата местна българска войска, като не пронуска да похвали събраните младежи, че всички са се озовали най-бързо и с най-голяма готовност на позива на установената вече в града и околията българска административна власт.
С хубави и запомнящи се думи архипастирът описва пред народа значението на военната служба и дълг. Макар като довчерашни роби българите да не са били подготвяни във военната служба, те са готови да я усвоят и да оправдаят надеждите, които им се възлага от българското отечество и българския цар. Накрая не забравя да спомене, че на тая тяхна първа служба и за историческия момент, който преживява българският народ, ще липсва нещо, ако не бъде предварително съпроводена и с едно видимо и тържествено обещание пред Бога и пред всички присъстващи граждани. Обещание, че българските войници оттук нататък няма да се различават от техните по-стари братя по оръжие от свободна България и че те ще служат също като тях вярно и честно на своето отечество, за което няма да пожалят живота си при изпълнение на своя войнишки дълг.
„Със свършване на речта митрополит Герасим извика: „Момчета, вдигнете всички дясната си ръка и повтаряйте думите, които аз ще изговарям“. Доброволците като един вдигнаха стотици ръце нагоре и високо и от дълбочината на сърцето си повтаряха изричаните от владиката клетвени думи. Щом свършиха, всички се прекръстиха и по даден знак започнаха да целуват златното евангелие, кръста и десницата на митрополита, като предварително минаваха под знаме, гордо държано от двама четници. Клетвата завърши с громко и продължително „ура“ и с възгласите „Да живей България!“, „Да живей храбрата българска войска!“ След свършване на молебена и клетвата дядо владика покани на обяд в митрополитския конак всички по-видни български чиновници в града“. Така завършват спомените на окръжния управител Владимир Караманов за срещите и разговорите му със Струмишкия митрополит Герасим.

След гимназията – учители в Македония

Въпреки че е далече от Свиленград, митрополит Герасим не забравя своите съграждани. Той подпомага много ученици, с неговото прокровителство се назначават учители в Македония. Герасим взима под крилото си Георги Демиров още от малък. Най-напред го дава да се учи в Струмица, а след това го праща в прочутата Солунска българска гимназия „Св.св. Кирил и Методий“. Демиров е учител последователно в родния Свиленград, Струмица и Кавадарци. После става чиновник в Екзархията в Цариград.
До края на живота си работи във финансовото министерство и Св. синод. С протекции на владиката Димитър Катерински и Анастас Разбойников са назначени от Екзархията на служба през 1909г. – Катерински за училищен инспектор в Струмишката епархия, а Разбойников за учител в педагогическото училище в Серес.

край

Иван Чончев
От Иван Чончев ноември 23, 2019 08:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.