Винарни от Южен Сакар с високи отличия от “Дефиле на младото вино”

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2017 06:39

Винарни от Южен Сакар с високи  отличия от “Дефиле на младото вино”

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 46/77, 1-7 декември 2017

Свързани публикации

С призове от национален фестивал се завърнаха три изби от Южен Сакар. На деветото издание на фестивала “Дефиле на младото вино”, провело се през почивните дни в Пловдив. присъстваха семейна винарна “Братанов” и винарска изба “Малката звезда”, а в един от винените магазини в Стария град “Вила Басареа” представи дебютно пет свои вина.
“Енигма Шардоне” – 2017-та на “Малката звезда” беше единственото бяло вино, получило най-високия приз „Златен Дионис“ от дегустационния конкурс. Енологът на избата Свилен Георгиев доказа на своите колеги, че районът на Сакар има потенциал и за производство на отлични вина от някои бели сортове, освен от познатите червени.
Успоредно с професионалния конкурс, посетителите на фестивала попълваха анкети със своите лични предпочитания. С голямо преимущество в гласовете винолюбителите избраха за най-добро младо червено вино “Младо мерло от Шишманово” 2017 на “Винарна Братанов”. Това е трета поредна реколта, правена от дипломиралата се във Франция еноложка на семейната изба Мария Стоева. От 2014 г. зад това вино стои и една благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на “Българското дружество за защите на птиците” и по специално проекта им за опазване популацията на царския орел в Сакар планина.
В празничния винен уикенд извън официалната програма на Дефилето “Вила Басареа” покани гости на дегустация в енотека „Регионално вино“. Енологът на избата Камен Коев и съсобственикът Тодор Братанов представиха младата си тамянка и розе от каберне фран, както и три червени вина от лимитирани серии. Сараток освен име на тракийски владетел, по чието време за пръв път започва да се изобразява грозде по монетите, е и името на отличителната серия от 300 бутилки на избата.
От трите изби коментираха за “Сакарнюз”, че тазгодишното издание на фестивала е било най-успешно за тях до момента и все повече хора определят Южен Сакар като един от най-отличителните и запомнящи се винени райони в България – не само с вината си, но и с харизмата на хората, които стоят зад тях.

Събитието в Пловдив привлече над 18 000 посетители от България и света и се очертава и като едно от най-важните за популяризиране на винения туризъм в страната и на българското вино като цяло.
Винопроизводителите бяха разположени сред автентичната атмосфера на възрожденските къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. След закупуване на специални жетони всеки можеше да опита от представените вина, да поговори със собствениците и енолозите и да научи повече за тайните на божествената напитка. Акцентът беше върху младите вина, но избите предлагаха за дегустация и по-стари реколти.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2017 06:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама