Винарни от Южен Сакар с високи отличия от “Дефиле на младото вино”

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2017 06:39

Винарни от Южен Сакар с високи  отличия от “Дефиле на младото вино”

С призове от национален фестивал се завърнаха три изби от Южен Сакар. На деветото издание на фестивала “Дефиле на младото вино”, провело се през почивните дни в Пловдив. присъстваха семейна винарна “Братанов” и винарска изба “Малката звезда”, а в един от винените магазини в Стария град “Вила Басареа” представи дебютно пет свои вина.
“Енигма Шардоне” – 2017-та на “Малката звезда” беше единственото бяло вино, получило най-високия приз „Златен Дионис“ от дегустационния конкурс. Енологът на избата Свилен Георгиев доказа на своите колеги, че районът на Сакар има потенциал и за производство на отлични вина от някои бели сортове, освен от познатите червени.
Успоредно с професионалния конкурс, посетителите на фестивала попълваха анкети със своите лични предпочитания. С голямо преимущество в гласовете винолюбителите избраха за най-добро младо червено вино “Младо мерло от Шишманово” 2017 на “Винарна Братанов”. Това е трета поредна реколта, правена от дипломиралата се във Франция еноложка на семейната изба Мария Стоева. От 2014 г. зад това вино стои и една благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на “Българското дружество за защите на птиците” и по специално проекта им за опазване популацията на царския орел в Сакар планина.
В празничния винен уикенд извън официалната програма на Дефилето “Вила Басареа” покани гости на дегустация в енотека „Регионално вино“. Енологът на избата Камен Коев и съсобственикът Тодор Братанов представиха младата си тамянка и розе от каберне фран, както и три червени вина от лимитирани серии. Сараток освен име на тракийски владетел, по чието време за пръв път започва да се изобразява грозде по монетите, е и името на отличителната серия от 300 бутилки на избата.
От трите изби коментираха за “Сакарнюз”, че тазгодишното издание на фестивала е било най-успешно за тях до момента и все повече хора определят Южен Сакар като един от най-отличителните и запомнящи се винени райони в България – не само с вината си, но и с харизмата на хората, които стоят зад тях.

Събитието в Пловдив привлече над 18 000 посетители от България и света и се очертава и като едно от най-важните за популяризиране на винения туризъм в страната и на българското вино като цяло.
Винопроизводителите бяха разположени сред автентичната атмосфера на възрожденските къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. След закупуване на специални жетони всеки можеше да опита от представените вина, да поговори със собствениците и енолозите и да научи повече за тайните на божествената напитка. Акцентът беше върху младите вина, но избите предлагаха за дегустация и по-стари реколти.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2017 06:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.