Виктория Вълкова: „Ако в този спорт не си подготвен психически, не можеш да се подготвиш и физически“

Милена Митева
От Милена Митева октомври 16, 2020 21:43

Виктория Вълкова: „Ако в този спорт не си подготвен психически, не можеш да се подготвиш и физически“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 39/923, година XVII, 16 - 22 октомври 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Виктория Вълкова бодибилдър на 28 години. Родена е в Харманли, зодия “Рак”. Обича на първо място дъщеря си, а на второ – спорта. Завършила e магистратура “Екология и опазване на околната среда”. Работи и съчетава работата със спорта и грижите за дъщеря си.

Вики, разкажи ни от кога се занимаваш със спорт и културизъм? Как започна всичко?
Като цяло поддържам форма от близо две години, но както споменах, реших да се готвя за състезание през декември 2019-та. След като цяла година се подготвях, показах труда си чак на 30 август 2020 година на Международния турнир в Пазарджик.

Разкажи ни какви са впечатленията ти от последното състезание?
Не останах с много добри впечатления от състезанията. Понеже целта на тях е да покажем форма, а всъщност се гледа съвкупност от много други неща. Като цяло съм благодарна на хората около мен, които оцениха моето постижение, формата ми и всички останали, които ми казваха: “Уау как се готвиш и как тренираш, за да изглеждаш толкова добре?“.
Като цяло емоцията ми от първото състезание беше много по-силна, отколкото от второто. Имаше един месец разлика между тях и като цяло подготовката и хранителният режим ми дойдоха твърде много и вече нямах търпение да приключа.

Кое те затрудни най-много преди участието ти?
Най-трудното за второто състезание беше, че вече съм се сблъскала един път и исках да подобря резултатите си главно в позинга. Според моя преценка, и на хората, които ме наблюдават, имам напредък от първото състезание до второ. Позингът, бих казала, че е най-трудната част от цялата подготовка, понеже се изисква много грация, прецизност в позите и още много други неща.
Следващата ми цел е в бъдеще да подобря точно него, защото с формата си мога да играя по всякакъв начин, понеже научих много за спорта. Дори мога вече да тренирам хора и го правя.

Колко време се подготвя? На какво дължиш успеха си?
В подготовка съм от 1 август, която продължи до участието ми в републиканското състезание. За този кратък период от един месец, за да се подготвиш добре за състезание, усилията са адски големи, лишенията и жертвите – също. Като цяло впечатленията ми от този спорт са, че ти влагаш много, за да успееш, а не ти се възвръща нищо. Освен, разбира се, това което си постигнал като форма.
За успеха си мога да кажа, че се дължи главно на треньора ми Пламен Райков, а също и на Георги Карамишев, който участваше дистанционно от Бургас в подготовката, но има голям принос за моята победа. За Пламен Райков искам да кажа още, че е един невероятен човек, приятел и треньор. Той беше до мен във всеки един момент от моята подготовка. Като цяло съм научила всичко за спорта от него и бих казала, че на него дължа победата си.

Кое те мотивира?
Като цяло реших да се състезавам, за да подобря волята си относно яденето на вредни и калорични храни. Например да изядеш един голям буркан с течен шоколад наведнъж – това си е здравословен проблем от прекаляване със захар и калорични храни. Реших, че едно състезание би ме отказало от тези вредни навици, понеже винаги съм тренирала и съм изглеждала добре. Но осъзнах, че има две крайности в този спорт. Едната е – да тренираш, да си похапваш и да не ти личи, а другата е – да тренираш, да ядеш каквото трябва и да имаш големи резултати.

Коя е следващата ти цел?
През април месец има турнири в Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Бургас, както трябваше да има и през тази година. Не можах да покажа труда си, защото бяха спрени от наложените мерки заради коронавируса. Предполагам, че догодина пак ще има такива турнири, които се провеждат всяка година през април и октомври. Бих се подготвила още веднъж, като ще усъвършенствам докрай позинга.

А каква мечта имаш?
Мечтая да вървя сама напред и нагоре и да ставам все по-добра! Дай боже първо място на следващия турнир! Мечтая дъщеря ми да е по-добра от мен, да и бъда за пример като жена и като спортист, и да из- раствам в работата си

Има ли според теб силен и слаб пол?
Няма силен и слаб пол в този спорт според мен. Разликите са най-вече в изискванията на категориите. При жени-бикини и мъже-физици се изисква по soft форма без приемане на анаболни препарати и други на химична основа. При по-горните категории самата форма е по-обемна, внушителна и може би по това хората определят силния и слабия пол в спорта.
Аз си мисля, че жените дори сме по-издръжливи от мъжете.
Кое е по-важно според теб в този спорт – да си подготвен психически, или физически?
Ако в този спорт не си подготвен психически, не можеш да се подготвиш и физически. За да стигнеш 80% от подготовката си, ти трябва да си на 100% психически способен да преминеш през всички тези режими. Волята трябва да е много силна. Така че психическата подготовка е в основата на всичко.

Как приемаш лишенията, на които се подлагаш, за да изглеждаш по този начин?
Относно лишенията, през подготовката си има плюсове, има си и минуси. Едно от нещата, които се изискват за да се получи тази форма, е приемането на много големи количества вода. Чела съм много по този въпрос и за мен лично приемането на 10-12 литра вода на ден не беше трудност. Когато споделях това с хора, те питаха как издържат бъбреците ми. Вреда от приема на такова количество вода може да има, когато не се пие на малки глътни и през определени интервали от време. Тогава може да се натоварят бъбреците.

Привлекателна ли е твоята визия за мъжете?
Относно това дали е привлекателна визията ми за мъжете, бих казала, че това не е най-важното нещо в един човек. Ако човекък държи на теб, той би приел външния ти вид такъв, какъвто ти харесваш да бъде.
Чувала съм много лоши мнения за моята форма – това че изглеждам по-мъжки, но всичко зависи от степента на изчистеност на самото тяло. Когато съм в изчистена форма мускулите са по-изразени, вените са по-изпъкнали. Това отблъсква примерно някои мъже.

На кого искаш да благодариш за успехите си?

За успеха си искам да благодаря главно на родителите ми, понеже никога не са спирали да ме подкрепят. Помагаха ми и с дъщеря ми, подкрепяха ме психически, материално и физически… по всякакъв начин. Бяха до мен, присъстваха на двете състезания. Благодаря още на Пламен Райков, както казах по-рано, който има главната заслуга за моите постижения, благодаря и на всички, които ме поддържаха да не се откажа, когато бях на път да го направя! Те си знаят кои са…

Милена Митева
От Милена Митева октомври 16, 2020 21:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.