ВиК Свиленград се разделя с шапката си в Хасково

Катя Иванова
От Катя Иванова април 17, 2009 17:49

ВиК Свиленград се разделя с шапката си в Хасково

Общинските съветници на Свиленград казаха „не“ на ВиК – Хасково.
На извънредна сесия в четвъртък почти единодушно те подкрепиха създаването на водно ЕООД с едноличен собственик община Свиленград. Само лидерът на БСП Христо Щерев се въздържа. Николай Колев от ГЕБ, ЕДП се съгласи с едно наум. Според двамата, икономическата рамка е неясна и не се знае дали ще постигнем в действителност по-ниска цена на водата след отцепването.
Според Никола Динков от БСП, подробен анализ не може да се направи, без предоставени от министерството данни. По неговите думи на базата данни от 2005 и 2006 година, в свиленградско има 20% по малко разходи от други населени места. Според него предпоставките за по-ниска цена на водата са налице. Според други общински съветници тя може да падне почти с 1 лев. Прогноза за близките няколко години, според общото мнение е, че не може да се направи. Въпреки това община Свиленград реши да скъса с принципа орел, рак и щука, който действа в момента в областното водно дружество. Защото то гледа своя собствен интерес, а не ситуацията по места. Така че загубите, които в други райони са над 65%, а в свиленградско 40, се плащат солидарно от населението в граничната община.
Така в четвъртък община Свиленград става една от първите общини, които гласуват отцепване. Тепърва кметът инж. Георги Манолов ще трябва да се срещне с министър Асен Гагаузов, който да каже да или не на решението на общинските съветници. След законовия 14-дневен срок той ще се срещне с министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Катя Иванова
От Катя Иванова април 17, 2009 17:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 925 359 преглеждания