Ветрушки разкриват тайните си чрез радиопредаватели

Сакар нюз
От Сакар нюз август 23, 2014 17:40

Ветрушки разкриват тайните си чрез радиопредаватели

Акценти

  • Поставените устройства им показват къде птиците търсят храна, къде почиват, къде нощуват
  • Предавателят е напълно съвместим с теглото на белошипа ветрушка.

Свързани публикации

Маркираните с радиопредаватели белошипи ветуршки разкриват пред „Зелени Балкани“ неизвестни до момента особености за живота на редките соколчета, съобщиха от неправителствената организация. Поставените им съвременни устройства им показват къде птиците търсят храна, колко се отдалечават от колонията, къде почиват в жегата, къде нощуват, колко време прекарват в района на колонията – за хранене на малките и колко навън – в търсене на храна, и ред други детайли, които е невъзможно да бъдат получени без помощта на предавателите.
Радиопроследяването е част от проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360, осъществяван от Зелени Балкани с подкрепата на програма LIFE на Европейския съюз. В рамките на проучването са поставени 4 радиопредавателя на птици на различна възраст, като особено важна информация е събрана от две мъжки птици които са част от гнездящи в колонията двойки.

Методиката за радиопроследяването изисква движение на експертите по терен, търсене на сигнала от устройствата. Локализирането и наблюдението на маркирана птица в неизвестна до момента територия доставя огромно удовлетворение за множеството часове прекарани на силното сакарско слънце по време на радиотелеметрията, споделят в прессъобщението си„Зелени Балкани“.

Научни работници са проучили доказали, че една птица може да поеме върху плещите си товар от 3% от собственото си живо тегло. ППоставеният предавател не надвишава тези проценти. След известно време презрамките, с които са превързани предавателите към птицата, се разпадат под въздействието на слънцето и птицата се освобождава от товара си.

Снимка: Зелени Балкани

Сакар нюз
От Сакар нюз август 23, 2014 17:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 918 936 преглеждания