Възстановяват българския Стоухендж край Харманли

Георги Николов
От Георги Николов декември 8, 2006 03:13

Римски път край с. Овчарово, римска станция, близо до Изворово, и мегалитни паметници край Черепово ще станат обект на археологически разкопки, възстановяване и консервация по проект по програма ФАР за трансгранично сътрудничество, спечелен от Общината. Тези дни кметът Михаил Лисков вече подписа договора за реализацията на проекта в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, обяви той на пресконференция.

„Via diagonalis и българският Стоунхендж“, както е наименованието на проекта, ще се осъществява в продължение на 18 месеца. За този период край Овчарово ще бъде разкрита част от пътя, свързващ Рим с Константинопол, пресичайки земите на даките и Тракия още в началото на първото хилядолетие и просъществувал векове. Другият обект на археологическите разкопки по проекта ще бъде римската пътна станция близо до Изворово, известна като Кастра Рубра. Според археолози тя има много добре запазена структура и при възстановяване може да представлява изключителен интерес за туристи и любители на историята. Третият обект, по който ще се работи, е мегалитен комплекс от долмени край съседното на Изворово село – Черепово, назоваван като българският Стоунхендж. Той също може да се превърне в посещавано от туристи място. Именно това е и една от главните цели на проекта – да създаде атрактивен културен туристически продукт и така да свърже туристическите дейности около него с близък гръцки район. В случая – община Тригоно, която е партньор на Харманли по проекта, поясни кметът Лисков.
Според предвижданията „Via diagonalis и българският Стоунхендж“ могат да привлекат годишно 1500 туристи и да осигурят заетост в туристическия бизнес на близо 300 души. Същевременно в археологическите разкопки по местата след съответно обучение ще бъдат ангажирани 60 безработни. В целевите на групи на проекта ще бъдат включени още местни експерти по културно наследство, както и експертни представители на национални и регионални туристически кампании.
За по-доброто обслужване на дейностите по реализацията на проекта в Изворово ще бъде създаден туристически център, който ще продължи да функционира и след приключването на разкопките. Заедно с възстановителните работи ще бъде изградена и съпътстваща инфраструктура. Организирането на туристически фестивал с логото на проекта, изложба с негови продукти, дискусия и кръгла маса с екипа му, са другите планирани мероприятия.
Проектът е на стойност 182 709 евро и е най-значимият по програма ФАР за трансгранично сътрудничество, който общината е печелила досега, подчерта кметът Лисков.

Георги Николов
От Георги Николов декември 8, 2006 03:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 251 302 преглеждания