Вълнуваща земляческа среща на потомците на бежанци от с. Яйла гюню

Иван Кукучев
От Иван Кукучев юни 19, 2017 08:19

Вълнуваща земляческа среща на  потомците на бежанци от с. Яйла гюню

„Писателите са били светлите знаменосци
на надеждата и движението напред”.
Джон Стайнбек

На 3 юни в Стара Загора Земляческият съвет на потомците на бежанци от с. Яйла гюню, Малгарска кааза, организира вълнуваща среща, в която участваха потомци от няколко поколения. На сборния пункт пред паметника защитниците на Стара Загора, в парк Пети октомври, се срещнаха потомци, живеещи сега във Варна, Сливен, Хасково, Свиленград, Стара Загора, Тополовград, Ямбол и други градове и села в страната.

Много от тях се видяха със свои роднини, не липсваха сърдечни прегръдки и сълзи. Всеки даде свобода на чувствата си, на радостта и спомените. На срещата достойно бе отбелязана 100-годишнината от участието на дедите ни в Първата Световна и Балканските войни.

Представена бе книгата на Станка Битлиева – „Малгарските българи – история, етнография, култура”. Целта на тази книга е опознаване и съхранение на родовите връзки, обогатяване познанията за с. Яйла гюню и борбите на населението му за национално Освобождение и Обединение на България.

В това събитие, организирано с много труд и любов участваха и потомци на бежанци от Тополовград от родовете: Караиванови, Курумбашеви, Кукучеви, Гоневи, Димитрови, Яневи и др.
Към тази родолюбива и патриотична идея, която е добър пример за младото поколение, за сплотяване и единение на нацията и връщането ни към родовите корени, много положително, с голямо желание и от сърце се отнесе зам.-кметът на общината – г-н Наско Стоянов, който ни осигури безплатен транспорт до Стара Загора и обратно от фирма „Карат” ООД, за което сърдечно им благодарим. Братята Стоян и Наско Стоянови също са потомци на бежанци от с. Яйла гюню.
След поднасяне на венец пред паметника Защитниците на Стара Загора, въздигнат на 19 юли 1902 г., развълнувани от словото на писателката Станка Битлиева, групата посети и разгледа исторически забележителности на града. След това в конферентната зала на музея бе представен доклад от Иван Кукучев на тема: „Доброволчеството във война – нравствен феномен в Българската държавност”.

Представена бе и монографията на Станка Битлиева „Малгарските българи”. Видимо развълнувана писателката и изследователка говори за многогодишния си труд за да я има тази книга, за помощта на професорите Стоян Райчевски, Светлозар Елдъров и Тодор Балкански, които взеха активно участие в срещата и през цялото време бяха с участниците в нея. И тримата професори се изказаха по няколко пъти за това, колко ценна е тази книга за поколенията и връщането им към родовите корени.
На срещата се изказаха хора, които са посетили родното село на своите деди, взели са пръст от тази българска земя и след това са я разпръснали над гробовете на починалите си близки хора. Някои от тях говориха и за близките села до гр. Малгара – Булгаркьой, Лизгар, Теслим, Търново и др. Групата от Тополовград, ръководена от инж. Константина Тончева, член на ръководството на Земляческия съвет на потомците от с. Яйла гюню се представи добре и активно участва в разговорите и разискванията по време на срещата.

Потомците от Тополовград изказват сърдечна благодарност на своята землячка, както за хубавата книга, така и за огромната работа по организирането на срещата.

От подготвяната му за печат пета книга.

Иван Кукучев
От Иван Кукучев юни 19, 2017 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.