Вълчо Янев: “За мене няма любителски и професионален театър. Има хубав и лош”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 28, 2016 01:26 Updated

Вълчо Янев: “За мене няма любителски и  професионален театър. Има хубав и лош”

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 16/1505, година LXXXI, година XIV, 22-28 април 2016

Свързани публикации

Г-н Янев, честита Ви нова, превъзходна постановка на Тополовградския любителски театър. Колко станаха вече, двадесет направихте ли ги?

Да, даже и малко отгоре, но с известно прекъсване. От 1973 г. започнах да работя тук в родния си град и направихме няколко постановки – 6 или 7 бяха, не мога да си спомня точно. След това от 1999 г. досега сме направили към 15 постановки.

По реакцията на публиката по време на представлението се усети в залата, че за пореден път сте направили нещо великолепно. Как съумявате да го постигнете и то с актьори любители?
То самата дума „любители” съдържа в себе си определението „с любов”. Те обичат това, което правят. Както е известно те не са професионални актьори, те са работници, служители, пожарникари, всякакви. Това, което ни събира, и това за което сме заедно, е любовта към театъра. Ако нея я няма, няма да сме заедно и няма да правим това с такъв успех, заради което хората изпълват салона.

А имате ли усещането, че ако тръгнете да се съревновавате с професионални театри няма да се изложите?
За мене няма любителски и професионален театър и мисля, че това е доста условно казване и разделяне на двата вида. За мене има хубав театър и лош театър. Това е.

Реакцията на тополовградската публика, когато Ви извикаха на сцената, подсказва, че тези хора наистина много Ви обичат. Вероятно за това, че сте местен и още за това, че наистина вършите прекрасни неща тук, в читалището.
За което съм признателен и много благодарен, че мислят така за мен, за моята работа с моите колеги

А знаете ли, че след двете Ви постановки по творчеството на Чудомир, много от хората, които редовно посещават постановките на ТК „Велко Кънев” питат: Дали Вълчо отново ще ни предложи нещо по Чудомир?
Чудомир ми е любим автор и много пасва на всички във състава, пък и на всеки един българин. Той е толкова български. Не знам, не знам засега, но сигурно ще може пак. Да всичко е възможно, може един ден героите му пак да оживеят на нашата сцена.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 28, 2016 01:26 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.