Вълчо Янев: “Искахме този път нещо mо-нетрадиционно, по-различно”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2019 18:18

Вълчо Янев: “Искахме този път нещо mо-нетрадиционно,  по-различно”

Режисьор на Театъра на комедията „Велко Кънев”
при читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” – Тополовград

Господин Янев, защо за този творчески сезон избрахте пародията като форма на представление и защо точно „Всичко е добре, когато свършва както ви се харесва” от Майкъл Грийн?
Защото е изключително интересно и много предизвикателно да правим пародия. Никога не сме правили досега, пък и в театъра много рядко тя се прави, което предполага наистина да е много интересно. Любопитна е и самата структура на пиесата – пародия. Това са три заглавия, които Майкъл Грийн е събрал в една пиеса. Първото е пародия на криминална драма, второто – на опера, което значи, че сега в тази постановка ще се налага да пеем. Третата част е пародия на Шекспир. Тук един вид даваме отговор на някои членове на журито, които години наред ни казват: „Вие, с този прекрасен актьорски състав, защо не играете Шекспир?”. Ето и сега закачката ни на тази тема – ще играем Шекспир, макар и като пародия.

Не е ли много силно предизвикателство реализирането на пародийна постановка, гледали ли сте някъде нещо такова, за да имате поне някаква отправна точка?
Действително реализацията на пародия на театралната сцена е много, много трудно занимание. Изисква се не само чувство за хумор. Трябва усет за мярка, усет за красивото, умение да се избегне пошлото, неприятното и за актьори, и за зрители. Точно за това се спрях на това заглавие и актьорите от нашата трупа го приеха с въодушевление, защото за всички стана ясно, че през месеците на репетиции ние просто ще се забавляваме, а от там и да направим така, че и публиката да се забавлява.
Не, не съм гледал такова нещо и затова предизвикателството е голямо. Разбира се елементи от някои постановки се доближават, има комедии, които са донякъде пародии, но като цялостна постановка не съм гледал досега.

В последните няколко сезона публиката, като че ли свикна с някои по – традиционни постановки като „Госпожа Министершата”, “Женско царство” и две по Чудомир. Мислите ли, че сега тази нова форма ще бъде достатъчно интересна за зрителите и те ще вникнат и разберат замисъла?
Това вече е втората по трудност задача след самата реализация на пародията. Ние, като актьорски и постановъчен състав, трябва да направим така, че зрителите да възприемат и разберат пиесата. Да стигнем до хората и техните усмивки и да им предоставим забавление. Трудно ще бъде, но е много интересно.
Актьорският състав, който си е същият, смятам че ще се справи с пародията, защото и за самите артисти това е нещо ново, с голяма доза предизвикателство и възможност да докажат още веднъж прекрасните си възможности и заложби.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2019 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 251 223 преглеждания