Вълчо Янев: “Искахме този път нещо mо-нетрадиционно, по-различно”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2019 18:18

Вълчо Янев: “Искахме този път нещо mо-нетрадиционно,  по-различно”

Режисьор на Театъра на комедията „Велко Кънев”
при читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” – Тополовград

Господин Янев, защо за този творчески сезон избрахте пародията като форма на представление и защо точно „Всичко е добре, когато свършва както ви се харесва” от Майкъл Грийн?
Защото е изключително интересно и много предизвикателно да правим пародия. Никога не сме правили досега, пък и в театъра много рядко тя се прави, което предполага наистина да е много интересно. Любопитна е и самата структура на пиесата – пародия. Това са три заглавия, които Майкъл Грийн е събрал в една пиеса. Първото е пародия на криминална драма, второто – на опера, което значи, че сега в тази постановка ще се налага да пеем. Третата част е пародия на Шекспир. Тук един вид даваме отговор на някои членове на журито, които години наред ни казват: „Вие, с този прекрасен актьорски състав, защо не играете Шекспир?”. Ето и сега закачката ни на тази тема – ще играем Шекспир, макар и като пародия.

Не е ли много силно предизвикателство реализирането на пародийна постановка, гледали ли сте някъде нещо такова, за да имате поне някаква отправна точка?
Действително реализацията на пародия на театралната сцена е много, много трудно занимание. Изисква се не само чувство за хумор. Трябва усет за мярка, усет за красивото, умение да се избегне пошлото, неприятното и за актьори, и за зрители. Точно за това се спрях на това заглавие и актьорите от нашата трупа го приеха с въодушевление, защото за всички стана ясно, че през месеците на репетиции ние просто ще се забавляваме, а от там и да направим така, че и публиката да се забавлява.
Не, не съм гледал такова нещо и затова предизвикателството е голямо. Разбира се елементи от някои постановки се доближават, има комедии, които са донякъде пародии, но като цялостна постановка не съм гледал досега.

В последните няколко сезона публиката, като че ли свикна с някои по – традиционни постановки като „Госпожа Министершата”, “Женско царство” и две по Чудомир. Мислите ли, че сега тази нова форма ще бъде достатъчно интересна за зрителите и те ще вникнат и разберат замисъла?
Това вече е втората по трудност задача след самата реализация на пародията. Ние, като актьорски и постановъчен състав, трябва да направим така, че зрителите да възприемат и разберат пиесата. Да стигнем до хората и техните усмивки и да им предоставим забавление. Трудно ще бъде, но е много интересно.
Актьорският състав, който си е същият, смятам че ще се справи с пародията, защото и за самите артисти това е нещо ново, с голяма доза предизвикателство и възможност да докажат още веднъж прекрасните си възможности и заложби.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2019 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.