В „Захари Стоянов“ посрещнаха Баба Марта и внучката й Иглика

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 2, 2016 10:09

В „Захари Стоянов“ посрещнаха Баба Марта и внучката й Иглика

В първия ден на месец март, ученици от НУ „Захари Стоянов“ – Любимец, посрещнаха Баба Марта. С много стихове, предания и легенди, те разказаха за традиционния български обичай за закичване с мартеници, изработването им, за символиката на обичая. Уважавани гости на празника бяха Баба Марта и нейната внучка Иглика. Те слушаха и се радваха на изпълненията на децата, а после поздравиха всички за доброто представяне. Ученици, учители, родители и гости на празника бяха закичени с първомартенските символи, саморъчно изработени от възпитаниците на училището.

С ритуално прескачане на огън, децата пресъздадоха уникалната българска традиция, символизираща здраве, дълголетие и благоденствие, а при влизане в класните стаи те получиха по парче питка.

Малко по-късно, ученици от училището гостуваха на кмета на общината. Те го поздравиха с първия пролетен празник и му подариха мартеница с пожелание за здраве, успех и благополучие. Честитиха празника и на служителите в администрацията, и ги закичиха с бяло-червените символи.

This slideshow requires JavaScript.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 2, 2016 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама