В Тополовград победи доброто отношение

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2015 07:15

В Тополовград победи доброто отношение

Господин Божинов, най напред честито Ви избирането по внушителен начин отново за кмет на общината. Кое най-много Ви впечатли, зарадва или притесни по време на кампанията и изборите изобщо?
Благодаря Ви за пожеланията, дано наистина работата ни да е още по-успешна през следващите четири години. Както всички знаем, наложи се избиратели и кандидатите за кмет на общината и някои населени места да потърпим и понесем напрежението още една седмица, но вече всичко е факт и се стягаме за здрава работа. Относно кампанията, от наша страна от местна коалиция „Възраждане” се стремяхме през цялото времетраене да я водим честно и толерантно, без да засягаме, злепоставяме или обиждаме нашите опоненти за разлика от някои от тях. През цялото време ние говорихме на базата на постигнатото досега, какво смятаме да доразвием и направим през следващите години, ако избирателите ни дадат това право, което и се случи. Притесни ни, както мен, така и моите колеги – кандидати за съветници и селски кметове от нашата МК, че изсипвайки върху нас целия този негативизъм от страна на главните ни опоненти, това оплюване да го нарека, това рефлектира върху нашите близки – родители, деца, семействата ни. Това обаче в крайна сметка им изигра лоша шега, хората не се повлияха от оплюването и резултатите от гласуването показаха това.
Ще ви кажа и нещо, което откровено ме разсмя. За да оправдаят поражението си, веднага след изборите на 1 ноември пуснаха слух, че сме били регистрирали 1000 души от други места, които да гласуват тук. Е, по-голяма измислица и лъжа от това не бях чувал. Те може и да са регистрирали, но ние не, разчитахме само на хората от общината, защото вярвахме в тяхната трезва преценка. Затова и накрая победи доброто отношение, което ние проявявахме, защото нашите жители на общината са все пак са умни и интелигентни хора, които разбраха чии намерения за управление са за по-доброто на общината. Този резултат от изборите, това категорично доверие ни радва много и ни задължава от тук нататък да положим още повече усилия, за да го оправдаем. „Видимите резултати” са налице и част от нашите опоненти може би искаха да си ги присвоят предварително, но те са тук и наистина се виждат и усещат. След като станаха ясни резултатите от изборите, ми се обади министър Божидар Лукарски да ме поздрави и каза, че община Тополовград става приоритетна за Министерството на икономиката. Знам, че ще ни трябва около година да възстановим нормалния ритъм на работа по нови програми и проекти и цялостния живот в общината, но няма да жалим сили за това, а се надяваме и хората да разбират, че ни трябва малко време.

На базата на всичко постигнато до сега не Ви ли притеснява това, че жителите на общината ще очакват много повече от Вас, едва ли не чудеса в предстоящия мандат?
Нормално е да го очакват. Ние още в изминалия мандат вдигнахме летвата толкова високо, че в един момент се притеснихме дали ще можем да изпълним това, което сме поели като ангажимент. Всъщност не само изграждахме, а даже надградихме над това, което влизаше в намеренията ни, имаше и неща, които изобщо не бяхме планирали, но свършихме и тях. Много съжалявам, направо ме е яд, че не можахме да разкрием работните места, но вашите читатели, а и жителите на общината знаете, че не всичко зависеше от мен като кмет. Решенията взимаше Общинският съвет и в момента много ми е неприятно от факта, че отново нямаме мнозинство в него, което се опасявам, че ще има негативно влияние и после-дици в работата на общината. Надявам се все пак, че разумът за важните решения ще надделява в другите общински съветници и те ще ни подкрепят.

По време на кампанията сериозно Ви е бил поставян въпросът за здравеопазването в общината и дали имате намерение да се направи Дом за възрастни хора. Какви са вижданията и намеренията Ви в тази насока?
Здравеопазването е един от най-важните приоритети на общината. В тази посока ние сме подготвили и работим по един проект за хоспис и Старчески дом и само очакваме да отворят мярката, за да знаем къде да кандидатстваме. Сградата на бившето Помощно училище ще бъде предоставена за изграждане на Дом за възрастни хора. В здравеопазването, знаете, наследихме едно тежко наследство от по-предните управления. Към края на месец ноември вървим към изплащане на всички задължения на болницата, останаха около 150 хиляди лв. След това вече ще можем да заделим средства за развитие и да търсим специалисти, макар че с тях проблемът е огромен. В момента имаме четири медицински сестри, които са се пенсионирали и лично аз съм ги помолил да останат, защото просто няма кой да ги замени. Да не говорим за лекарите, където проблемът с намиране на кадри е още по-голям. Тук искам да благодаря и на управителя д-р Ермов, че полага всички усилия да поддържа болницата, за да може поне възрастните хора с респираторни заболявания да не бъдат разкарвани по други градове.

Вие сте диалогичен човек, но тъй като управляващите от ГЕРБ не ви подкрепиха, имате ли притеснения, че Ваши идеи и проекти могат да бъдат блокирани на местно и централно ниво?
Наистина, като погледнете състава на тяхната група съветници, те няма да бъдат с нас и няма да ни подкрепят. Но не всички неща ще зависят от тези пет човека, по-важното е да намирам подкрепа в София, в което и вярвам. Така, че те ни най-малко не ме притесняват.

Какво ще кажете на хората, които така мощно Ви подкрепиха и широко Ви отвориха вратата на общината към втория управленски мандат?
Не мога да намеря правилния израз и тези думи, с които да благодаря на хората, защото те се раздадоха на 100%. Видяха кое е хубавото, колко неща сме направили, повярваха в нас. Благодаря им от цялото си сърце и душа, че дадоха доверието си и ни подкрепиха, горещо ги прегръщам и да знаят, че с този екип, с който започнахме и продължаваме, ще направим всичко възможно животът им да стане по-добър и градът и общината да станат по-красиво и удобно място за живеене.
Благодаря Ви скъпи хора!

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2015 07:15
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Николай ноември 10, 18:32

  Специални поздравления за новия – стар кмет!
  Да бъде здрав и преодолява предизвикателствата с лекота! Дерзайте, г-н Божинов, ние вярваме във Вас, подкрепяме Ви, защото знаем, че няма проблем, който не можете да разрешите, че ще работите така, че когато дойдат почивните дни с радост да се прибираме в родния си град! Поздрави от Кърджали!
  Николай

  Отговори на този коментар
 2. Tanya ноември 9, 19:03

  nqkoi hora kadeto toi samiqt gi nazna4i na rabota mu pluha v racete kadeto im dade hlqba,i zastanaha sre6tu nego.No sega gledat kato posrani za6toto mnogo si povqrvaha 4e 6te spe4eli Sqrov i praveha agitki.

  Отговори на този коментар
 3. Katerina Ganeva ноември 9, 10:18

  Златното правило е „Хората следват хора“. Не е нужно всеки да следва всеки по даден принцип. Следваме тези, които са истински в нашите очи и с които сме на една вълна в начина на мислене, отношение към хората и поставените цели в живота.
  Радвам се, че жителите на Община Тополовград последваха отново г-н Божинов С такива хора като него се градят големите неща.
  Успех във Вашия втори мандат г-н Божинов!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама