В Свиленград показват изложба от Тибет

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 09:24

В Свиленград показват изложба от Тибет

Акценти

  • Изложбата е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград

Свързани публикации

Исторически музей – Свиленград представя изложбата „Изкуството на Тибет”. През следващите три месеца с нея могат да се запознаят и жителите и гостите на Свиленград. Чрез изложените 120 експоната посетителите имат възможност да се доближат до далечния Тибет и тайните на мистичната тибетска култура.

Един от най интересните експонати в изложбата е „Колелото на Дхарма”, символизиращо безкрайният кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм. Представени са и така наречените ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири. Интересни за посетителите са и танките -будистките икони. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна или кожа, пресъздават главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори – сребърни бижута украсени с полускъпоценни камъни и бронзови и медни съдове.

Изложбата е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала на много градове в България.

Снимка: ОбА – Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 09:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.