В Свиленград показват изложба от Тибет

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 09:24

В Свиленград показват изложба от Тибет

Акценти

  • Изложбата е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград

Свързани публикации

Исторически музей – Свиленград представя изложбата „Изкуството на Тибет”. През следващите три месеца с нея могат да се запознаят и жителите и гостите на Свиленград. Чрез изложените 120 експоната посетителите имат възможност да се доближат до далечния Тибет и тайните на мистичната тибетска култура.

Един от най интересните експонати в изложбата е „Колелото на Дхарма”, символизиращо безкрайният кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм. Представени са и така наречените ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири. Интересни за посетителите са и танките -будистките икони. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна или кожа, пресъздават главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори – сребърни бижута украсени с полускъпоценни камъни и бронзови и медни съдове.

Изложбата е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала на много градове в България.

Снимка: ОбА – Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 09:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама