В “Социално подпомагане” приемат заявления за включване в механизма лична помощ

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2019 14:54

В “Социално подпомагане” приемат заявления  за включване в механизма лична помощ

В Дирекция „Социално подпомагане“ (СП) – Тополовград, е ход кампанията по включване в механизма лична помощ. Това става с подаване на заявление – декларация по образец и формуляр за самооценка. Тези документи на необходими съгласно новия Закон за личната помощ, в сила от началото на годината.
Доста ограничен е кръгът на хората, които ще имат право за включване в този механизъм, а те са лицата с право на чужда помощ и определени 90 и над 90 % трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане.
Друга група са децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност
Трета са децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид или степен на трайно намалена работоспособност.
В Дирекцията са създали необходимата организация и график, за да могат да бъдат обхванати всички хора с подадени документи.
Въз основа на самооценката на заявителя представените документи и проведеното интервю се изготвя индивидуална оценка за потребностите на лицата, искащи лична помощ за асистент. На всеки ще му бъдат известени резултатите от извършените посещения от служителите на Дирекцията и проведеното интервю.
Броят на часовете за лична помощ са разделени на четири степени. Първата е до 15 часа месечно, втората – до 42 часа, третата – до 84 часа и четвъртата – до 168 часа месечно.
От Дирекцията в Тополовград са си поставили за цел максимално бързо и точно да извършат всички процедури, за да може да се спази закона и от 1 септември първите лични асистенти да бъдат назначени.
Важно е да се знае, че Законът за личната помощ (ЗЛП) не допуска едновременно получаване на подкрепа от няколко източника за задоволяване на същите потребности.
За повече подробности свързани със ЗЛП и целевата помощ за отопление потребителите могат да се обръщат в Тополовград на тел. 0470 5 41 67

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2019 14:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.