В село Устрем няма безработни

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 24, 2018 09:25

В село Устрем няма безработни

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #32/112 10-16 август 2018

Свързани публикации

В Устрем няма безработни. Това каза кметът на селото Христо Илчев. Според него последните, които не са били трудово заети, вече работят в „Язаки” – Димитровград, за където всеки ден пътуват 40 човека. Толкова работят и в завода на тази фирма в Ямбол. В Устрем има и машиностроителен цех към казанлъшко предприятие, а в близост е и флотационната фабрика, сега собственост на „Каолин” АД, където също работят много устремци.
Освен това в селото има и доста земеделски производители и животновъди, при които също работят местни хора.
Повод за това твърдение на кмета на най-голямото населено място в общината извън Тополовград дава и факт от миналата седмица, когато са го потърсили за съдействие за намиране на работници за демонтаж на ел. стълбове и не се е намерил нито един, макар и заплащането съвсем да не е било лошо.

Тук живееха 3 200 човека, сега са 900

През 1965 година в с. Устрем, заедно със семействата на работещите в мина „Устрем”, са живели общо 3 200 души. Колко много се е свило населението на селото от тогава до сега – за 53 години, става видно от факта, че понастоящем тук реално живеят 900 човека. Кметът Христо Илчев сподели: “По постоянен адрес се водят около 1 070 жители, а заедно с тези по настоящ броят им стига до 1 200 души. В действителност обаче са към настоящият момент са 900 човека. Има много, предимно млади и в трудоспособна възраст, които са на гурбет в Англия, Гърция, Кипър.”
По-голямата част от живеещите сега в Устрем са хора възрастни и в пенсионна възраст. Демографската криза силно удари и това село, така както е и във всички селища от общината, особено след промените през 1989 година.
През 60-те години на миналия век в местното основно училище „Иван Вазов” числото на учениците е надхвърляло 300, като към него тогава е имало пансион за приходящите ученици от селата Дуганово /сега Капитан Петко войвода/, Планиново и мината. Тогава хората освен в мина „Устрем”, имаха възможност да работят и в ТПК „Първи май”, в състава на която кооперация имаше шивашки, дърводелски, фуражен и цех за плетене на мрежа, както и други производства и дейности. Работеше и местната Потребителна кооперация, ТКЗС, което беше и център на обединена структура с голям обем на тютюнопризводство, зърнопроизводство и животновъдство, база на МТС – Тополовград, по-късно и машиностроителен цех и възможност за други работни места в селото.
В онези години в рамките на тогавашната административна структура на страната, Устрем беше и център на община. В периода след 1989 година дойде ликвидирането на тези предприятия и стопански структури и обезлюдяването, когато по-младото население масово тръгна към по-големите градове или към чужбина да търси препитание и възможност за по-добър живот. Макар и сега Устрем да остава най-голямото село в общината, днешното му състояние е своеобразно огледало за всички негативни демографски процеси течащи понастоящем, както в общината, така и в цялата страна.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 24, 2018 09:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.