В село Радовец берат прочутата си алжирка

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 24, 2017 07:45

В село Радовец берат  прочутата си алжирка

На масов гроздобер се отдадоха през тази седмица жителите на тополовградското село Радовец. Те берат сорт грозде, което на други места се среща рядко. „Алжирка” или „инджирка”, както още го наричат местните е този вид черно грозде, което специалистите смятат за вид облагородена дивачка.
Особеното и хубавото при него е, че е много непретенциозен и лесно се отглежда. Няма кой знае какво значение как ще бъде извършена резитбата, как ще бъде обработвана почвата и най-важното – няма нужда от пръскане с никакви препарати за растителна защита, защото е силно устойчив на всякакви болести по лозята.
Освен това от него се получава червено или черно вино с чудесен вкус и напълно екологично чисто. То е известно на много места в България и най-вече там, където има преселили се радовчани. Много от тях, макар и живеещи далеч от своето родно или на родителите или дядовците си село и сега продължават да се грижат за своите лозя и идват наесен да приберат реколтата.
Лозята радовчани се намират на запад – северозапад от селото, концентрирани основно в две местности и са гордостта на местното население.
Заплаха за узрялото грозде са птици, лисици, язовци и чакали. Затова стопаните сега бързат да приберат продукцията, защото хвъркатите и други животински бригади са в състояние за ден-два да унищожат цялата реколта и труда и надеждите им за хубаво вино за цяла една година.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 24, 2017 07:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама