В село Орлов дол честваха едновременно три празника

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 7, 2017 21:04

В село Орлов дол честваха  едновременно три празника

Няколко събития и прояви бяха проведени на 28 октомври в тополовградското село Орлов дол. За организацията и провеждането им не можа да попречи лошото и дъждовно време през целия ден.
Най-напред с панихида, които изнесе йеромонах Амвросий в местната църква „Св. Димитър” бе почетена паметта на 64-та местни жители, обесени от турската власт през 1877 година, в навечерието на Освобождението, заради участието им в революционната организация основана от Васил Левски. В присъствието на много миряни – местни и гости бе прочетена и заупокойна молитва в памет на тези местни жители, дали живота си преди 140 години за Свободата на България. След приключването на панихидата под силния дъжд домакини и гости, между които председателя на ОбС Тополовград Васил Сяров, зам.-кмета на общината Наско Стоянов, проф. Дечко Лечев, председателя на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” – Тополовград – Трифон Ламбов, кмета на селото Красимир Андронов и други се отправиха към паметника на обесените орловдолчани и барелефа на Левски в центъра на селото. Там те поднесоха венци и цветя.
По нататък програмата за деня продължи в залата на кметството. В началото Красимир Андронов поздрави всички присъстващи с отбелязваните годишнини, които се честваха, както и с традиционния Димитровденски събор, който също се провеждаше този ден. Тържеството продължи с отбелязването на 180 годишнината от рождението на Васил Левски, идвал няколкократно в селото и основал там Революционен комитет. Слово за този период от дейността на Апостола на свободата, основаването на Революционният комитет и организация в Минечево /старото име на Орлов дол/, дейността на организацията, събитията около арестуването и обесването на 64-та местни жители през 1877 г., намирането на оригиналния списък с имената им и други документи свързани с този период от историята на Минечево произнесе проф. Дечко Лечев. Той е с родствени корени от Орлов дол и с много вълнение и съпричастност говори за събитията в селото, станали преди 140 години. Освен това проф. Лечев подари събраните от него документи на Музея в Тополовград с пожелание те да станат в последствие част от музейна сбирка в селото.
Много вълнуващи за препълнената със зрители и участници в събитието зала бяха изпълненията на МФГ и състава за художествено Слово „Сладкодумци” при тополовградското читалище и женската фолклорна група при местното читалище „Паисий Хилендарски 1927”. Като завършек на празника бе отбелязана и 90-годишнината от създаването на тази културна институция в Орлов дол.
Поздравления за юбилея от името на кмета на общината бяха поднесени от Красимира Ятакчиева – началник отдел в ОбА. От негово име бе поднесена и озвучителна уредба за съставите от местното читалище. Госпожа Ятакчиева благодари на читалищните дейци и самодейци за тяхната дейност и родолюбие и им пожела това да правят дълги години напред.
Поздравления и подарък поднесе и председателя на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” Трифон Ламбов, като поздрава му завърши с пожеланието „На многая лета”
Изнесена бе и концертна програма която бе водена от самодейците Ангел Крумов и Иван Златев.
Същия ден бе и традиционния Димитровденски събор в селото, с който продължи и завърши богатата и разнообразна програма от прояви този ден в село Орлов дол.
Кметът на с. Мрамор – Васил Василев съобщи за вестник „Сакарнюз”, че традиционния за последните 10-ина години Архангеловски събор в селото, тази година няма да има, що се отнася до официалното му обявяване и провеждане. Така беше и миналата година. Господин Василев не пожела да уточни какви са причините за непровеждането на събора, като единствено каза, че са възникнали трудности от различен характер. Той заяви още, че догодина вероятно събор ще има. Традицията да има събор в селото с много труд и настояване бе възстановена, като заслуга за което имат кметовете преди него – Михаил Пеев, Иван Димитров, а и самият Васил Василев.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 7, 2017 21:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 279 351 преглеждания