В село Лозен отбелязаха Европейската нощ на музеите

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2016 08:39

В село Лозен отбелязаха Европейската нощ на музеите

Изложба под надслов „Преоткриване на красота-традиционните костюми в Хасковския край“ е организирана от Етнографски музей – Лозен, съвместно с Института за приложна музеология, Регионален исторически музей-Хасково, Исторически музей-Харманли и кметство с. Лозен. Куратори на експозицията са Христо Янъков и Розалина Гогова. В нея са представени най-отличителни костюми в Хасковския край, от края на XIX, началото на ХХ век.
Дрехите са изработени ръчно – изтъкани, ушити и украсени от ръцете на жените от този край. Ръцете, които са приготвяли вълнените нишки за аладжата, сукмана и престилките, или са изпридали памука за кенарите на ризите, кърпите и забрадките, ръцете, които са изплитали чорапите и украсявали с бродерия полите и пазвите на дрехите са умеели сръчно и точно да работят и в делник и през дългите нощи без умора да създават красота.
В експозицията са представени експонати от фондовете на Етнографски музей Лозен, Регионален исторически музей – Хасково, Исторически музей Харманли, читалищата от селата Славяново, Българин, Навъсен, Сладун, Злато поле, Елена и Минерални бани.
Специални гости на откриването бяха проф. д.и.н. Вера Бонева – председател на Института за приложна музеология и проф. д-р Николай Проданов – зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2016 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама