В село Лозен отбелязаха Европейската нощ на музеите

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2016 08:39

В село Лозен отбелязаха Европейската нощ на музеите

Изложба под надслов „Преоткриване на красота-традиционните костюми в Хасковския край“ е организирана от Етнографски музей – Лозен, съвместно с Института за приложна музеология, Регионален исторически музей-Хасково, Исторически музей-Харманли и кметство с. Лозен. Куратори на експозицията са Христо Янъков и Розалина Гогова. В нея са представени най-отличителни костюми в Хасковския край, от края на XIX, началото на ХХ век.
Дрехите са изработени ръчно – изтъкани, ушити и украсени от ръцете на жените от този край. Ръцете, които са приготвяли вълнените нишки за аладжата, сукмана и престилките, или са изпридали памука за кенарите на ризите, кърпите и забрадките, ръцете, които са изплитали чорапите и украсявали с бродерия полите и пазвите на дрехите са умеели сръчно и точно да работят и в делник и през дългите нощи без умора да създават красота.
В експозицията са представени експонати от фондовете на Етнографски музей Лозен, Регионален исторически музей – Хасково, Исторически музей Харманли, читалищата от селата Славяново, Българин, Навъсен, Сладун, Злато поле, Елена и Минерални бани.
Специални гости на откриването бяха проф. д.и.н. Вера Бонева – председател на Института за приложна музеология и проф. д-р Николай Проданов – зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2016 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.