В сакарските села приемат спокойно извънредното положение

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 3, 2020 00:37

В сакарските села приемат спокойно  извънредното положение

Продължаваме нашата поредица, в която търсим становището на кметовете на някои села от община Тополовград за представяне на ситуацията във връзка с извънредното положение там. Този път се обърнахме към кметовете на селата Хлябово и Орлов дол. И тях попитахме какво е положението в съответното село – има ли страх в хората, спазват ли се ограниченията, заредени ли са магазините, дезинфекцират ли се обществени места, има ли болни или поставени под карантина или други проблеми, свързани с извънредното положение. Ето какво казаха те:

Надка Динчева – кмет на с. Хлябово:
Положението в селото е нормално, като при извънредно положение. Първоначалният страх постепенно отстъпи място на разумната и трезва преценка от страна на хората, че преди всичко трябва да се опазим сами. Ограниченията, въведени от Националния оперативен щаб и Община Тополовград, се спазват. Постепенно хората се поснабдиха с маски. Постоянно се срещам с тях, разяснявам им защо трябва да се предпазваме едни други. Няма струпване и напрежение пред магазините за хранителни стоки.
Хората спазват ред и отстояние едни от други. Магазините са добре заредени и нямаме проблеми в това отношение.
Нямаме аптека и лекар в селото, за тези потребности хората ходят до Тополовград. Затворени са и външните автомати за кафе.
Общинското ръководство в Тополовград редовно ни снабдява с препарати за дезинфекция на обществените места и сгради, раздадоха ни и маски за служителите. Пръскането извършваме с обикновени гръбни пръскачки, намираме начин да се справим с това.
Болни от коронавируса нямаме, а за поставени под карантина, това е въпрос ,с който се занимават от МВР. Училището и детската градина са затворени, не работят барчетата. Хората междувременно си вършат и земеделската работа, предимно из градините, гледат си и животните. От двата промишлени цеха, които имаме в селото, работи само този за плетени хирургически конци, докато Машиностроителният прекрати работа засега във връзка с мерките на извънредното положение.
Дано това положение да приключи по-скоро и всички живи и здрави да се върнем към нормален начин на живот.

Тодорка Арнаудова – кмет на с. Орешник:
Страх в село не мога да кажа, че няма, но не мога да кажа и че той е преобладаващ. Хората гледат по телевизията, чуват за какво става дума и предпочитат все пак сами да се пазят, като спазват ограниченията, наложени от извънредното положение.
Ние от кметството се опитваме да разговаряме с тях, да ги успокояваме и да ги убеждаваме, че спазването на ограниченията са преди всичко в техен интерес. Гледам, че доста хора вече ползват маски, намират начин да се снабдят, а на нас ни предоставиха от Общината.
От там редовно ни снабдяват с препарати – дезинфектанти за пръскане на особено застрашените обществени места и там където се движат повече хора.
Пръскаме с обикновени пръскачки, намираме начин да се справим с това, тъй като работници на разположение нямаме. Магазините са добре заредени, магазинерите са с маски, хората спазват реда и разстояние едни от други. Няма струпване на много хора на едно място. Това може да се случи, когато раздават пенсиите, но ще се справим с това, да не допуснем струпване на чакащите. За аптека и лекар хората ходят до Тополовград. Не работят кафенетата. Имаме в село няколко външни машини за кафе, но вече всички са затворени.
Училището в селото е закрито от три години, ДГ не работи, съгласно указанията и мерките. Иначе хората си вършат работата по градините, все пак е пролет и е време за разсади, зеленчуци и др. Гледат си и животните. Болни от Ковид – 19 засега нямаме в селото, а с въпроса за евентуално карантинирани се занимават от МВР. Общо взето положението е нормално за ИП, но дано по-скоро всичко отмине и живи, и здрави всички да излезем от тази криза, и нещата да се успокоят.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 3, 2020 00:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама