В с. Орешник на Бабинден показаха как се е правил ритуалът „Смедал“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2020 07:08

В с. Орешник на Бабинден  показаха как се е правил   ритуалът „Смедал“

В организирания от кметството и Къща за гости „Сакар“ в с. Орешник празник на Бабинден не бе извършен традиционния ритуал „Поливане на бабата“.
Жените от селото представиха друг, свързан с раждането на децата, който тук го наричат „Смедал“. Прави се на четиридесетия ден от раждането на детето. Преди години, когато традициите са се пазили и почитали, едва на този ден вече е могло да се ходи при бебето и майка му, която до тогава се е наричала лихуса. Тогава майката на детето и неговата баба са събирали жени – роднини и съседки, за да направят един вид почерпка за негово здраве, а гостите са имали възможност за пръв да видят детето и да му дарят нещо.
Уютната обстановка на ресторанта на Къщата за гости „Сакар“ предразположи участниците в тържеството да пресъздадат традициите от миналото.
След това дойде и време за веселбата, която продължи до късно през нощта.

Жени на различни възрасти празнуваха Бабинден в село Устрем, Тополовградско. Празникът им започна с ритуала „Поливане на бабата“, свързан с някогашните условия при раждането на деца. Тогава в ролята на акушерки са влизали предимно възрастни жени, които са помагали на родилките да родят. На сегашния празник от доста години насам в ролята на „бабата“ – акушерка влиза местния жител, д-р Мария Попиванова – пенсиониран вече лекар. Поливат й, по-дават й сапун и кърпа млади жени, родили през годината или други, станали майки или баби в последните няколко години. След извършване на този ритуал присъстващите жени се отдадоха на веселба с много настроение, хора и танци в местно заведение в селото.
Бабинден празнуваха и в Клуба на пенсионера в с. Радовец.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2020 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 709 преглеждания