В с. Орешник на Бабинден показаха как се е правил ритуалът „Смедал“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2020 07:08

В с. Орешник на Бабинден  показаха как се е правил   ритуалът „Смедал“

В организирания от кметството и Къща за гости „Сакар“ в с. Орешник празник на Бабинден не бе извършен традиционния ритуал „Поливане на бабата“.
Жените от селото представиха друг, свързан с раждането на децата, който тук го наричат „Смедал“. Прави се на четиридесетия ден от раждането на детето. Преди години, когато традициите са се пазили и почитали, едва на този ден вече е могло да се ходи при бебето и майка му, която до тогава се е наричала лихуса. Тогава майката на детето и неговата баба са събирали жени – роднини и съседки, за да направят един вид почерпка за негово здраве, а гостите са имали възможност за пръв да видят детето и да му дарят нещо.
Уютната обстановка на ресторанта на Къщата за гости „Сакар“ предразположи участниците в тържеството да пресъздадат традициите от миналото.
След това дойде и време за веселбата, която продължи до късно през нощта.

Жени на различни възрасти празнуваха Бабинден в село Устрем, Тополовградско. Празникът им започна с ритуала „Поливане на бабата“, свързан с някогашните условия при раждането на деца. Тогава в ролята на акушерки са влизали предимно възрастни жени, които са помагали на родилките да родят. На сегашния празник от доста години насам в ролята на „бабата“ – акушерка влиза местния жител, д-р Мария Попиванова – пенсиониран вече лекар. Поливат й, по-дават й сапун и кърпа млади жени, родили през годината или други, станали майки или баби в последните няколко години. След извършване на този ритуал присъстващите жени се отдадоха на веселба с много настроение, хора и танци в местно заведение в селото.
Бабинден празнуваха и в Клуба на пенсионера в с. Радовец.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2020 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.