В Радовец пазят границата, гасят пожари и печелят награди за фолклор

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 21, 2020 17:36

В Радовец пазят границата, гасят пожари и печелят награди за фолклор

Акценти

  • Регионален вестник, # 32/916 година XVII, 14 август - 3 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

За жителите на граничното кметство Радовец, в състава на което са и селата Филипово и Присадец, всички до близост с Турция, е стара традиция да пазят границата. За тях от само себе си е родинолюбие да бъдат бдителни и да наблюдават постоянно за евентуални нарушители и външни хора със съмнително поведение. За тях е чест да бранят границата на родината ни. От 15-на години насам обаче, върху тях се стовари и тежката отговорност ежегодно, и то по няколко пъти, да се борят с неспиращите пожари лятно време в землищата им. Вече се превърнаха и в пожарникари по необходимост и в общи линии се справят добре и с това нововъзникнало, доброволно обществено задължение, още повече, че в много от случаите им се налага пряко да защитават и домовете си.
Въпреки всички трудности и предизвикателства на времето, радовчани си остават истински пазители и ценители на българския фолклор и традиции. Съставите – женската и мъжката фолклорни групи, всички самодейци от НЧ „Васил Левски – 1934“ са носители на множество награди и отличия от различни фолклорни прояви в страната и чужбина. И винаги са се представяли достойно и впечатляващо за публика и жури и са обирали овациите и аплодисментите им с чудесните си изпълнения на автентичен фолклор и великолепните си носии.
И тази година се представиха отлично на макар и неконкурсната проява „Балкан фолк фест“ на Златни пясъци на 7 и 8 август. Направиха поредните си великолепни изпълнения и оставиха още едно чудесно впечатление. Този път обаче всичко бе и малко по-различно. „Тръгнахме и пътувахме с голяма радост и отлично настроение за тази наша поредна изява. Докато дойде новината за пламналия пожар край Лесово и прехвърлянето му на наша територия. Непрекъснато следяхме новините и се обаждахме на близките си в село. Напрежението бе голямо и веднага след програмата тръгнахме да се прибираме. Никак не беше весело на връщане, не знаехме какво е станало и какво ни очаква като се върнем. Нямаше я този път радостта от поредното ни успешно представяне, надделяваше тревогата и напрежението. Успокоихме се, чак когато се прибрахме и видяхме с очите си какво е положението“ – разказва Мария Мутафчиева, секретар на читалището, и добави: „Тъй като фестивалът не бе конкурсен, като отличия получихме това, което предвидено за всички участници – плакети и грамоти“.
Това са хората от с. Радовец, както и от Филипово и Присадец – винаги готови да създадат хубавото и да посрещнат бедата, каквато и да е тя.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 21, 2020 17:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама