В празничния календар идва Тодоровден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 1, 2017 01:31

Твърде рано, на 4 март, ден след националния ни празник, идва „Конският Великден”, твърде обичания от жителите на Тополовград и общината празник. Но така повелява православния църковен календар. Този значим за местните хора празник, както и събора край манастира „Света Троица”, който тази година ще е на 3 и 4 юни, зависят от това, кога ще е Възкресение Христово. Според него Великден се пада на 17 април.

И тази година организаторите за Тодоровден – Община Тополовград, читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” и Инициативния комитет „Тодоровци – Тодор Узунов” започнаха подготовката още след нова година.
За четвърти пореден път празника ще се проведе на поляната край храма „Света Петка”, намиращ се на възвишението със същото име, източно от Тополовград. Конска кушия, надбягване с магарета, надпревара с каруци, файтони и други атракции, обещават организаторите за празника. Много забавни игри също влизат в намеренията им, а награди, както всяка година ще има за всички участници, както и застраховка за всеки от тях.
Ще я има и традиционната скара и напитки по желание, плюс виното осигурено от семейство Узунови. Осигурен транспорт ще има от центъра на града. Метеорологичната прогноза за времето предвижда то да е с променлива облачност, лек дъждец, минимална температура 6, а максимална 16 градуса и югозападен вятър със скорост 3 м/сек.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 1, 2017 01:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 283 015 преглеждания