В Пловдив стартира пътуващ винен конкурс

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2016 14:38

В Пловдив стартира пътуващ винен конкурс

Акценти

  • „Приемам конкурса като знак на съдбата, защото провеждането му съвпада с един от най-светлите християнски празници - Великден“, заяви в словото си изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

Свързани публикации

В Пловдив бе даден старт на най-престижния винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. 330 дегустатори от 52 държави оценяват близо 9000 вина от цял свят.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев определи Пловдив като място, където истинските ценители на виното си дават среща. Той заяви, че винопроизводството в България е не само с хилядолетна история, но една от най-представителните витрини пред света и важен щрих в образа на икономиката на страната.

Рекорден е броят на пробите в 23-годишната история на конкурса – близо 9000. Ръст бележат и българските вина, които се съревновават за престижните отличия. Международното жури ще оценява и над 260 проби на родни производители. Тази година 330 са дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях на ден ще оценява около 50 проби.

Concours Mondial de Bruxelles продължава до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив. Това е най-престижният независим конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се правят допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-то издание на конкурса се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2016 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама