В Пловдив стартира пътуващ винен конкурс

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2016 14:38

В Пловдив стартира пътуващ винен конкурс

Акценти

  • „Приемам конкурса като знак на съдбата, защото провеждането му съвпада с един от най-светлите християнски празници - Великден“, заяви в словото си изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

Свързани публикации

В Пловдив бе даден старт на най-престижния винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. 330 дегустатори от 52 държави оценяват близо 9000 вина от цял свят.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев определи Пловдив като място, където истинските ценители на виното си дават среща. Той заяви, че винопроизводството в България е не само с хилядолетна история, но една от най-представителните витрини пред света и важен щрих в образа на икономиката на страната.

Рекорден е броят на пробите в 23-годишната история на конкурса – близо 9000. Ръст бележат и българските вина, които се съревновават за престижните отличия. Международното жури ще оценява и над 260 проби на родни производители. Тази година 330 са дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях на ден ще оценява около 50 проби.

Concours Mondial de Bruxelles продължава до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив. Това е най-престижният независим конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се правят допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-то издание на конкурса се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2016 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.