В парковете вече освен кучета, може да се разхождат и деца

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2020 18:02

В парковете вече освен кучета, може да се разхождат и деца

Акценти

  • Регионален вестник # 17/901 година XVII, 1 - 7 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

След 45 дни забрана децата до 12 години вече могат да посещават парковете и градините, но само ако са придружени от родители. Времевия диапазон, в който могат да се разхождат е от 9:30 до 16:30 часа, всеки ден. Промяната на мярката стана със заповед на министъра на здравеопазването и се въведе от 27 април – понеделник. Остава в сила разходки на кучета, водени от стопанинът им, във времето до 9:30 ч. и след 18:30 ч., всеки ден.
За останалите хора продължава да е в сила забраната да не посещават парковете. За тях е позволено да ходят до магазини, аптеки или на други места, но само по необходимост.
Остава забрана за ползване на спортните и детските площадки.
Министър Кирил Ананиев напомня, че при всички излизания в парковете трябва се спазват противоепидемичните мерки – да се носят предпазни маски, да се спазва физическа дистанция от 2,5 метра. Движението да се извършва еднопосочно и по обозначени маршрути, за да не смесват потоците на влизане и излизане от парка. Забранена е употребата на алкохол, сядането на пейките и тревните площи.
Министърът на здравеопазването дава възможност на кметовете на общини да допълнят правилата за ползване на парковете по свое усмотрение, а от своя страна градоначалниците призоваха хората да се съобразяват с мерките, за да не се затворят отново парковете. Сред препоръките са парковете да не се посещават от хора, които имат симптоми като температура, кашлица и задух, а също така и избягване на посещение при много посетители. В тях е вписано още и престоят на тези места да не надвишава два часа.
В Тополовград промяната в мярката се отнася най-вече за Градския парк, тъй като в селата такива места за разходка почти няма.
Още в понеделник от разрешението се възползваха, макар и не много на брой жители. Разхождаха се 3-4 двойки и няколко стопани на домашни кучета. Те спазваха предписанията, движейки се по двойки на съответното разстояние, бяха с маски в парка. Така бе и през другите дни, като постепенно хората се увеличаваха.
Градският парк в Тополовград разполага с достатъчно входове, за да бъдат ползвани разумно от всички, а общински служители ще следят за реда и спазване на мерките. Предвижда се пешеходните алеи ще бъдат периодично дезинфекцирани, уточняват от Общинска администрация.
Оживление имаше и в парковете в Любимец и Свиленград.
Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако дисциплината не се спазва, ще се върнат старите правила. „Този риск (за облекчаване на разходките в парковете, б.р.) е разумен. Ако се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците, надявам се. Ако не се спазва, ще бъдат забранени, както пазарите ги спряхме за един ден. Моля гражданското общество за дисциплина и ред“, каза Борисов.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 30, 2020 18:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама