В община Тополовград е традиция да сменят често председатели на ОбС, а понякога и кметове

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 9, 2020 14:18

В община Тополовград е традиция да сменят често председатели на ОбС, а понякога и кметове

Акценти

  • Весник "Сакарнюз", # 38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Поредната смяна на председател на ОбС – Тополовград от миналата седмица, когато мнозинството от местния парламент свали Силвия Георгиева от този пост, ни накара да се обърнем назад към времето и да видим колко пъти това е ставало от 1991 година досега.
Още в първия състав на ОбС за мандат 1991 – 1995 се започна с това. Тогава при състав на съвета от 45 съветници, от които 25 от БСП и 20 от други партии, от опозиция за председател бе избран Стоян Тонев от БСП. Резултатите от разпределението на броя на съветниците бе оспорван и те станаха в съотношение 23 от БСП и 22 от опозиция. Започнаха прегласувания и се получи патова ситуация – 22 на 22, тъй като един от съветниците от БСП – Димитър Куманов, се разболя за дълъг период от време. И така се стигна до избиране на двама съпредседатели – Димитър Деков от БСП и Величка Кючукова от СДС.
При ОбС за мандат 1995 – 1999 броят на съветниците вече бе 25, при съотношение 13 от БСП и 12 от опозиция. Изборът на председател мина безпроблемно и начело застана Димитър Деков.
През това време се стигна до частичен избор на кмет на общината, тъй като година преди края на мандата почина Стоян Господинов, кмет на общината, издигнат от БСП. На частичните избори бе избран Коста Костов от СДС.
В следващия мандат 1999 – 2003 общинските съветници вече бяха редуцирани до 17, колкото са и сега. Съставена бе коалиция БСП и ВМРО и за председател бе избран Стоян Тонев от БСП. Коалицията издържа само 10 месеца, като от нея се отметнаха двамата съветници от ВМРО – Митко Батчев и Георги Якъпов, и се започна едно сваляне и качване на председатели за всяка сесия, отмяна на решения от областен управител, съдебни дела и разправии, като в крайна сметка след две години ВАС разпореди прегласуване и първоначално избраният председател се върна на поста си и изкара мандата.
В следващия мандат 2003 – 2007 г. БСП имаше мнозинство от 9 съветници, а за председател бе избран Марин Инджов, който изкара мандата си докрай.
Проблемът през този период обаче беше друг. За кмет бе избран за втори мандат Данчо Трифонов, но се стигна до касиране по жалба от кандидата на НДСВ – д-р Николинка Вълчева. Назначени бяха частични избори и д-р Вълчева спечели. Няколко месеца по-късно срещу нея се обърнаха съпартийците ѝ, като започна една поредица от сваляния и възстановявания, дела, оспорвания, чупене на врати, завземане на кабинети, като в крайна сметка всичко бе прекратено чрез насрочване на частичен избор за кмет на общината година преди редовните избори. За кмет бе избран Петър Пашов от БСП.
Следващите два мандата 2007 – 2011 и 2011 – 2015 минаха безпроблемно при председател на ОбС Пламен Минчев – първо от ГЕРБ, после от местна коалиция „За Възраждане на община Тополовград“. Общински кметове бяха Ефтимия Карачолова /Спасова/ и Божин Божинов.
В следващия мандат 2015-2019 за председател бе избран Васил Сяров от ГЕРБ, който бе свален от този пост шест месеца преди изборите и на негово място застана Пламен Минчев от местната коалиция, подкрепяща Божин Божинов.
В трудното начало на настоящия мандат бе избран председател след три заседания на съвета. През миналата седмица налице е вече и поредното сваляне на Силвия Георгиева от партия „Възраждане“, като част от съветниците от тази група, които се отцепиха от нея, влязоха в колаборация със съветниците от ГЕРБ и други групи, без тази на БСП. Така на председателския стол пак седна Пламен Минчев – засега като ВрИД тази длъжност.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 9, 2020 14:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама