В Навъсен пяха 100-годишни коледарски песни

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 31, 2015 04:11

В Навъсен пяха 100-годишни коледарски песни

Акценти

  • Песните им бяха предоставени от Недялка Стоева, ръководител на фолклорна група ,,Родолюбие“' към НЧ. ,,Пробуда-1939'' село Навъсен.

Свързани публикации

Коледари цяла нощ не спряха за обикалят къщите на село Навъсен. Коледуването започна на 24-ти от 17:30 часа и продължи до ранните часове на другия ден. Самодейците посетиха всички къщи, огласяйки ги с коледарски песни, които са се пели преди повече от 100 години и са характерни за това село. Те им бяха предоставени от Недялка Стоева, ръководител на фолклорна група ,,Родолюбие“’ към НЧ ,,Пробуда-1939“ село Навъсен.

Най-големият от групата – Манол Делчев бе водача или още както му казват ,,мармарян“. Това е човекът, който изпълнява наричането за здраве и берекет, когато чорбаджията на дадена къща посреща коледарите на вратата с погачата. След това се пеят песни за стопанина, момата момъкът и други. На излизане от къщата също се изпълнява характерна песен, когато се върви по улиците – друга.

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 31, 2015 04:11
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жечо Желязков декември 31, 07:56

    Много се радвам, че една отколешна традиция беше възстановена. И, че вашия имформационен сайт я представя пред света. Весело посрещане на новата година. Бъдете живи и здрави. Да е мирна, сита и честита новата 2016 година!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.