В малка бръснарница – урок по родолюбие

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2017 07:13

В малка бръснарница –  урок по родолюбие

На всеки, който е посещавал малката бръснарница на Иван Джиков в Тополовград, със сигурност му е направило впечатление какви портрети има наредени по стените й.
От там гледат Васил Левски, Раковски, Капитан Петко войвода, Панайот Волов, Бенковски, Стефан Караджа, Вълчан войвода, Стефан Стамболов и други национални герои от борбата за Освобождение от турско робство.
В спретната, макар и малка, стаичка Иван е създал нагледен урок по родолюбие, „Защото, казва той, тези хора трябва да се помнят и знаят, те са наша национална гордост и богатство, дали живота си за България.”
Идеята за тази подредба е възникнала през 2000 г., когато той се е пенсионирал и решил да се върне към занаята, за който е чиракувал през 1960, 61 година, бръснарството, но към който след изкарване на военната служба не се е върнал. „Млад бях тогава, казва 74–годишният сега Джиков и някак си не ми беше по-сърце този занаят. Така си мислех тогава, но по-късно се наложи да се върна към него. За това решение ме принудиха обстоятелствата, не стигаха парите, децата учеха, все познати за голямата част от българите проблеми.
Когато отварях бръснарницата, наред с подготовката на помещението, тръгнах по мазета на училища, кметства, читалища и другаде да издирвам портрети на тези велики за мен българи. Почистих ги, възстанових ги и ги сложих по стените.
Още по онова време, както и сега, ми направи впечатление, че младите хора не познават тези герои, с изключение на Левски, затова когато идват тук и ме питат обяснявам кой какъв е и с какво е допринесъл за нашата свобода. Втори път, като дойдат вече не питат, а ако с тях има нов клиент, те обясняват вместо мен. Така малката бръснарничка на Иван Джиков в Тополовград се е превърнала в един нагледен урок по патриотизъм и родолюбие.
А иначе в работата си Иван си е истински артист. Със старите – стар, с младите – млад, а с децата е направо в стихията си и намира подход към всяко от тях, защото едни плачат, други се въртят непрекъснато, трети стават и сядат, но чичо Иван намира подход към всички. Най му е драго обаче, когато някое по-големичко дете го пита кои са тези на портретите и той с удоволствие му обяснява кой е човекът и колко голям българин е. Така е всеки ден в малката бръснарничка на родолюбеца Иван Джиков в Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2017 07:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама