В Любимец зарязаха на лозята и празнуваха на площада

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2016 09:48

В Любимец зарязаха на лозята и празнуваха на площада

Акценти

  • Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан - пременен в народна носия, с лозов венец на главата

Свързани публикации

И тази година, с много музика, танци и слънчево настроение в Любимец бе отбелязан народния празник Трифон Зарезан.

На този ден се поставя началото на лозарската година, а ритуалното зарязване се състоя в лозовите масиви на „Вила Любимец“. За да спазят традицията, тук бяха дошли икмета – инж. Анастас Анастасов, Мария Станкова – председател на Общински съвет, Георги Янакиев – президент на Ротари клуб Любимец, и Благой Жечев – управител на „Вила Любимец“. Освен това имаше и ръководни служители на общината, производители на вино и много гости. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.

Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан – пременен в народна носия, с лозов венец на главата, благославящ с бъклица вино за здраве, плодородие на лозите и изобилие в бъчвите. Той преля насажденията и предостави лозарската ножица на кмета Анастасов да зареже първата лоза. В обреда се включиха и всички присъстващи. Както повелява традицията, гостите бяха захранени с хляб и мед, а организаторите на празника ги поканиха да опитат от изисканите вина и мезета.

След ритуала, всички се отправиха към центъра на града, където под звуците на оркестър „Стоки бенд“ се виеха кръшни български хора. Пристигна и Трифон Зарезан, съпроводен от млади девойки – спътници на бога на виното – Дионис, с корони от лозови клонки на главите, символизиращи различните сортове грозде.

Енергията на танцьорите от ”Сакарци” и ”Ритъм” предизвика възхищение и много от присъстващите се хванаха на тракийското хоро.

Важен акцент в празника бе традиционния конкурс за най-добро домашно младо червено вино. Надпреварата между майсторите – винари стартира още на 7 февруари, когато производителите, желаещи да се включат в нея предоставиха проби от тазгодишни вина. В конкурса се включиха рекорден брой участници – общо 53, от които 39 проби в категория „червено вино“, а 14 в категория „бели вина и розе”.

Според дегустационната комисия, тази година вината са с изключителни качества – добър вкус, плътност и цвят.

Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Тенчо Карачомаков. Тъй като победителят не присъстваше на събитието, кметът на общината връчи наградата – 50 литрово дъбово буре на негов роднина.

На второ място бе оценено виното на Александър Александров от Любимец, и той получи от президента на Ротари клуб „Любимец“ дъбово буре – 30 литра.

Трета награда в категория „червени вина” отиде при Ангел Тананов, който се сдоби с оригинална немска лозарска ножица.

Специалните награди в категориите вина „бяло“ и „розе“ спечелиха Никола Табаков и Иван Русев. И двамата получиха ръчно изрисувани декантери – изящни съдове за вино.

Винарските къщи „Кончерто Уайнъри” и „Вила Любимец” предлагаха на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов – вкусна скара.

Тази година организаторите бяха подготвили и базар на местни производства, в който се включиха производители на домашно приготвени специалитети. Гюзлемета, дантелени палачинки, мъфини, кексове и баници бяха част от приготвените кулинарни изкушения.

Както е известно, 14 февруари е двоен празник – на виното и любовта. За влюбените двойки на базара се предлагаха ръчно изработени романтични свещи и други сувенири.

Предишния ден, младежи украсиха с множество червени сърца дърво в центъра на Любимец, което нарекоха „Дървото на любовта“. Впечатляващата украса ще радва любимчани до настъпването на следващия ритуален празник – Баба Марта.

Снимки: Петър Москов

This slideshow requires JavaScript.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2016 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама