В Любимец зарязаха на лозята и празнуваха на площада

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2016 09:48

В Любимец зарязаха на лозята и празнуваха на площада

Акценти

  • Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан - пременен в народна носия, с лозов венец на главата

Свързани публикации

И тази година, с много музика, танци и слънчево настроение в Любимец бе отбелязан народния празник Трифон Зарезан.

На този ден се поставя началото на лозарската година, а ритуалното зарязване се състоя в лозовите масиви на „Вила Любимец“. За да спазят традицията, тук бяха дошли икмета – инж. Анастас Анастасов, Мария Станкова – председател на Общински съвет, Георги Янакиев – президент на Ротари клуб Любимец, и Благой Жечев – управител на „Вила Любимец“. Освен това имаше и ръководни служители на общината, производители на вино и много гости. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.

Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан – пременен в народна носия, с лозов венец на главата, благославящ с бъклица вино за здраве, плодородие на лозите и изобилие в бъчвите. Той преля насажденията и предостави лозарската ножица на кмета Анастасов да зареже първата лоза. В обреда се включиха и всички присъстващи. Както повелява традицията, гостите бяха захранени с хляб и мед, а организаторите на празника ги поканиха да опитат от изисканите вина и мезета.

След ритуала, всички се отправиха към центъра на града, където под звуците на оркестър „Стоки бенд“ се виеха кръшни български хора. Пристигна и Трифон Зарезан, съпроводен от млади девойки – спътници на бога на виното – Дионис, с корони от лозови клонки на главите, символизиращи различните сортове грозде.

Енергията на танцьорите от ”Сакарци” и ”Ритъм” предизвика възхищение и много от присъстващите се хванаха на тракийското хоро.

Важен акцент в празника бе традиционния конкурс за най-добро домашно младо червено вино. Надпреварата между майсторите – винари стартира още на 7 февруари, когато производителите, желаещи да се включат в нея предоставиха проби от тазгодишни вина. В конкурса се включиха рекорден брой участници – общо 53, от които 39 проби в категория „червено вино“, а 14 в категория „бели вина и розе”.

Според дегустационната комисия, тази година вината са с изключителни качества – добър вкус, плътност и цвят.

Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Тенчо Карачомаков. Тъй като победителят не присъстваше на събитието, кметът на общината връчи наградата – 50 литрово дъбово буре на негов роднина.

На второ място бе оценено виното на Александър Александров от Любимец, и той получи от президента на Ротари клуб „Любимец“ дъбово буре – 30 литра.

Трета награда в категория „червени вина” отиде при Ангел Тананов, който се сдоби с оригинална немска лозарска ножица.

Специалните награди в категориите вина „бяло“ и „розе“ спечелиха Никола Табаков и Иван Русев. И двамата получиха ръчно изрисувани декантери – изящни съдове за вино.

Винарските къщи „Кончерто Уайнъри” и „Вила Любимец” предлагаха на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов – вкусна скара.

Тази година организаторите бяха подготвили и базар на местни производства, в който се включиха производители на домашно приготвени специалитети. Гюзлемета, дантелени палачинки, мъфини, кексове и баници бяха част от приготвените кулинарни изкушения.

Както е известно, 14 февруари е двоен празник – на виното и любовта. За влюбените двойки на базара се предлагаха ръчно изработени романтични свещи и други сувенири.

Предишния ден, младежи украсиха с множество червени сърца дърво в центъра на Любимец, което нарекоха „Дървото на любовта“. Впечатляващата украса ще радва любимчани до настъпването на следващия ритуален празник – Баба Марта.

Снимки: Петър Москов

За презентацията е нужен JavaScript.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 17, 2016 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.