В Любимец отбелязаха 105 години от рождението на Боню Бонев

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова юни 4, 2015 11:35

В Любимец отбелязаха 105 години от рождението на Боню Бонев

Акценти

  • След срещата, самодейните колективи към читалището изнесоха едночасов благотворителен концерт озаглавен „Благотворителност през сърцето, за да нахраним душата”

Свързани публикации

Част от майските празници, посветени на Деня на българската просвета и култура, бе отбелязването на 105 години от рождението на Почетния гражданин на Любимец Боню Бонев. Инициативата и организацията на годишнината бе на НЧ „Братолюбие – 1884”, в което през годините, със своите дела и творчество, Бонев е оставил трайна следа. На 29 май, за да отбележат годишнината, във фоайето на читалището се събраха негови наследниците, близки, приятели, ученици и учители, граждани.

Един от внуците на видния културен деятел – Бони Бонев представи мултимедиен продукт, с който показа част дейността му, свързана с духовното просветление и въздигане на родния край, заслугите му през годините и публикации в медиите от 1935 година насам.

Доказателство за голямата любов на Боню Бонев към родния град са книгите: „Любимец”, „История на банковото дело в Любимец”, „Читалище Братолюбие – моя любов, моя надежда”.

На срещата присъства и главния редактор на книгата „Читалище Братолюбие – моя любов, моя надежда” – Димитър Добрев. В своето изказване той прочете част от спомените си за господин Бонев от книгата „Рухналите митове, кумири и илюзии” – „… В кръга на моите добри приятели от родния град, бих причислил с гордост един от най – уважаваните любимчани Боню Бонев – дългогодишен стопански и обществен деец, шеф на банката. Дори и надхвърлил деветдесетте години, той излъчва обаяние с аристократичната си осанка и запазена памет… За мен Боню Бонев си остава не само един от най – културните наши съграждани, но и истински родолюбец, зареден с възрожденски плам, пример за всички поколения любимчани…”.

Съавторът на книгата, посветена на читалището – Мария Точкова също присъства на срещата. По време на своето изказване тя разказа за съвместната работа, краеведческата дейност и съприжяваните емоции, съпътствали написването на историята на читалището.

Димитър Бонев – син на Боню Бонев, благодари на организаторите и на присъстващите за вниманието и заслужената почит към труда и делото на неговия баща. „Добрият пример и вдъхновение са най – голямото богатство не само за нас, а и за цялата общественост. Това винаги ни е правило горди, но и много отговорни наследници на Боню Бонев” – сподели той.

След срещата, самодейните колективи към читалището изнесоха едночасов благотворителен концерт озаглавен „Благотворителност през сърцето, за да нахраним душата”.

Любимчани за пореден път доказаха любовта си към българските песни и танци, своето възхищение и преклонение пред труда на самодейците. Сумата от дарения възлиза на 1210 лв., които ще бъдат изразходвани за закупуване на допълнения към сценичните костюми на самодейците.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова юни 4, 2015 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.