В Ивайловград връчват „Пръстен на Лютица“ за четвърти път

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 13, 2015 14:53

В Ивайловград връчват „Пръстен на Лютица“ за четвърти път

Акценти

  • На церемонията ще присъства заместник-министъра на културата Бони Петрунова
  • Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство

Свързани публикации

В навечерието на празника на Ивайловград – 14 февруари, археолог, кметът Диана Овчарова и „Кръгът на Калоян“ ще връчат четвъртия поред „Пръстен на Лютица“.

Носителят на приза ще бъде награден в присъствието на заместник-министъра на културата Бони Петрунова на 13 февруари, петък, от 16 часа в музея на Ивайловград. Призът се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство и е под патронажа на кмета на Ивайловград.

Наградата представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едноименната крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.

На 22 март 2012 година зад стените на Мраморния град Лютица, до осем метровата Югоизточна кула, организаторите от „Кръгът на Калоян” връчиха за първи път своята награда „Пръстена на Лютица”, придружен от дарствена грамота, според протокола и изискванията на Второто българско царство, на г-н Златил Хаджиев, предприемач от Ивайловград, допринесъл с финансовата си и логистична подкрепа за успешното осъществяване на първия етап от разкопките на крепостта. Носители на наградата са още г-жа Радка Тончева, изпълнителен директор на Обединена българска банка и г-н Илиян Попов, президент на София Ауто.

„Пръстенът на Лютица“ се връчва от обединението „Кръгът на Калоян“, поставило си за цел да популяризира благородните усилия на български граждани – частни лица, обществени деятели или представители на бизнеса, ангажирали се с материална и финансова подкрепа за опазване и разгласа на българското културно-историческото наследство, археологически проучвания, развитие на историческата наука и изграждане на устойчива основа за запазване на националната памет.

Обединението „Кръгът на Калоян” е създадено по инициатива на доцент Бони Петрунова през 2011 г., Евгени Димитров, основател и управител на фотографска агенция „Булфото” и Людмил Каравасилев, мениджър в областта на комуникациите.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 13, 2015 14:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.