В Ивайловград отбелязаха 55 години от създаването на гранично поделение

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 26, 2017 08:33

В Ивайловград отбелязаха 55 години от създаването на гранично поделение

Акценти

 • Вестник Сакарнюз, брой 40/71, 20-26 октомври 2017

Свързани публикации

Тържествен юбилеен концерт по случай 55 години от създаването на гранично поделение в Ивайловград бе организиран в голямата зала на читалището. На него комисар Георги Гинчев изнесе подробен доклад за дейността на ГПУ.
Той се проведе на 14 октомври и в него участваха самодейци от група за художествено слово при НЧ „Пробуда 1914“ – Ивайловград, с ръководител Златка Шереметова, група за стари градски песни „Незабрава“, с ръководител Минка Димова, и танцов клуб „Крамфилчето“, ръководен от Светла Кюмюрева. Всички творят при НЧ „Пробуда 1914“, Ивайловград.
Поздравителни адреси към граничарите бяха изпратени от кмета на община Ивайловград Диана Овчарова, от директора на СУ „Христо Ботев” и директора на регионална дирекция „Гранична Полиция” – Смолян.
На събитието бяха наградени кмета Диана Овчарова, както и настоящи и бивши служители на гранично поделение Ивайловград. Наградите и грамотите връчи полковник от запаса Павел Станев.
„Изказвам дълбока благодарност към ръководството на община Ивайловград за помощта и съдействието, което ни оказват при решаването на редица социално–битови проблеми. В наше лице те винаги са имали и ще имат добър и коректен приятел и партньор. От името на ръководството на ГПУ изказвам благодарност към всички генерали, офицери, сержанти, служители и войници от резерва на МВР за достойната им служба по охрана на държавната граница през различните години от съществуването на граничното поделение”, каза комисар Георги Гинчев.
През периода от 1962 до 1975 година на държавната граница са направени 120 опита за нарушение с 161 нарушители. При 101 случая са задържани 134 нарушители и е постигната ефективност около 85 %.
На 19 декември 1997 година в брой 122 от Държавен вестник е обнародван Закон за Министерството на вътрешните работи. Като една от шестте Национални служби, влизащи в системата на МВР, е обособена Национална служба “Гранична полиция”. Граничният отряд в Ивайловград е трансформиран в Граничен отряд – II степен, а през 1999 година в ГПУ – I степен, в състава на РГС Любимец, като са променени или съкратени част от структурните звена.
Важен момент в развитието на поделението ни е откриването от президентите на България и Гърция през септември 2010 година на ГКПП “Ивайловград – Кипринос”. Това е значимо събитие не само за ГПУ, но и за целия регион. С него се даде силен тласък в развитието на приятелските отношения и икономическия напредък на прилежащите райони от двете страни на границата.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 26, 2017 08:33
Напиши коментар

1 Коментар

 1. МУНЧО октомври 26, 18:38

  Ш алоу весникарчетата,каква е тая гротеска във вашия вестник??Как може да популяризирате и давате гласност за нарушители бе?? Какво точно са нарушили ??Я не припявайте в песен чиито текст противоречи на интелекта на Българина.
  И за да не съм голословен -Правото на свободно придвижване е регламентирано в чл. 13 от Всеобщата декларация за правата на човека, приета и провъзгласена с резолюция 217 А (III) на Общото събрание на ООН от 10.12.1948. Според чл. 13 от декларацията:

  1. Всеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.

  2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

  какво празнувате и каво отбелязвате???

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 261 516 преглеждания