В ход е приемането на заявленията за целеви помощи

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2020 11:08

В ход е приемането на заявленията  за целеви помощи

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/913 година XVII, 24 - 30 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От 1 юли този месец стартира приема на заявления – декларации за отпускане на целева помощ за отопление по Наредба на МТСП за отоплителен сезон 2020-2021 година. Заявления ще се приемат в периода от 1 юли 2020 г. до 31 октомври 2020 г. в приемните на дирекциите на „Социално подпомагане“ в различните градове.
Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чиито средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен от диференцирания доход за отопление и отговарят на условията по чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП). При определяне правото на целеви помощи за отопление размерът на пенсиите, определени след 1.07.2008 г. се намалява с коефициент 1,561.
Месечен размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2020/2021 г. е 99,16 лева.
На семейства, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за учебната 2020/2021 г., ще се отпуска еднократна помощ от 250 лева от Дирекция „Социално подпомагане“ за покриване на разходите в началото на учебната година. Помощта се отпуска на семейства при условие, че средномесечният доход на член от семейството от предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лева. Еднократната помощ е обвързана с посещение на училище и ще се изплаща на два пъти – след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата. Помощта се предоставя независимо от дохода на семейството за: деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейство на роднини и/или близки и приемни семейства по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявление-декларация за отпускане на помощта след записване на детето в осми клас е не по-късно от 15 октомври 2020 г.
Продължава и кандидатстването за еднократна помощ за деца, записани в първи клас през учебна 2020 – 2021 година. На семействата, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище, се отпуска еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Помощта се отпуска, при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 450 лева. Помощта е в размер на 250 лева и се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането и, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. През учебната 2019/2020 г. с еднократната помощ за първокласници са подпомогнати 39 семейства. Очаква се през предстоящата учебна година техният брой да се увеличи с около 20%.
При подаване на заявленията в приемните на Дирекция „Социално подпомагане“ гражданите задължително трябва да носят маски и да спазват 1,5 м отстояние от човек до човек.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 24, 2020 11:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 284 809 преглеждания