В Харманли посрещнаха мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец

Милена Митева
От Милена Митева юли 1, 2020 11:58

В Харманли посрещнаха мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец

В храм „Св. Иван Рилски“ – Харманли, бяха посрещнати мощи на светеца Иван Рилски Чудотворец. Това стана на 1 юли, сряда, когато се отбелязва 551 години от връщането им в Рилския манастир.
Преди официалното пристигане в храма, носещ името на светеца, започна Утринното богослужение. В него участваха Негово Високопреосвещенство митрополит (НВП) Киприан в съслужение с НВП Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и НВП епископ Сионий, които отслужиха Божествена Света Златоустова литургия.
За да влезнат в храма православните християни бяха призовани да спазват всички противоепидемични мерки. Задължително бе използване на лични предпазни средства при влизането. Мерките не се спазваха от духовните лица, взели участие в службата.
В края на службата, архиерейският наместник отец Живко връчи на кмета на община Харманли Мария Киркова орден „Св. ап. Карп“ I степен за високи заслуги към Българската православна църква и Старозагорска епархия. Решение за това е било взето на последния Епархийски съвет.
Мощите пристигнаха от Стара Загора и отпътуваха за Бачковския манастир.

На 1 юли през 1469 г. монасите в Рилския манастир отново са приели мощите на своя пръв игумен и закрилник, свети Йоан Рилски Чудотворец, които до този момент се намирали в старата българска столица – Търново. Тази година се отбелязват 551 години от това знаменателно събитие.

Милена Митева
От Милена Митева юли 1, 2020 11:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 744 774 преглеждания