Увеличението на данъците и таксите в Тополовград се отлага

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 14:15

Увеличението на  данъците и таксите в  Тополовград се отлага

Увеличение на местните данъци и такси (МДТ) в община Тополовград за 2020 г. няма да има. На две поредни заседания на ОбС – на 20 декември редовно и на 27 декември извънредно- двете точки от дневния ред, касаещи промяна в размера на МДТ, отпадат. Едната докладна е за промяна в Наредбата за определянето размера на местните данъци на територията на община Тополовград, а другата – за определяне на размера на такса „битови отпадъци“ и одобряване на план сметка на разходите по дейността. Мотивите на част от съветниците за неприемането бе, че не са спазени изискванията на Закона, според които Наредбата трябва да бъде обявена за обсъждане един месец преди гласуване.
Представителите на администрацията твърдят, че ситуацията може да се приеме като изключителна, съкращаване на сроковете е възможно и че докладните записки за промяна, т.е. вдигане на размера на МДТ, трябва да се разгледат и приемат.
Мнението на съветниците обаче е, че: „Регулярната дейност на общинска администрация не е изключителна дейност на администрацията. В Закона е предвидено, че промените в местните данъци и такси се извършват най-късно до 31 декември на предходната година. Няма обоснованост на тази изключителност, която налага съкращаване на сроковете, тоест лишаване от право на граждани и юридически лица в обсъждането на промените в данък сгради и такса смет“.
След като въпросът за вдигане на МДТ въобще не бе допуснат до разглеждане, срокът за това вече е изпуснат и размерът им през 2020 г. остава същия като през предходната година.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 14:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама