Успехи на футболисти извоюваха покани за участия и приятелски срещи

Милена Митева
От Милена Митева декември 30, 2018 09:41

Успехи на футболисти извоюваха  покани за участия и приятелски срещи

Изминалата 2018 г. бе повече от успешна за детските групи на ФК „Хеброс 1921“. Това заключение е на треньора им Пейко Пейков. В началото на този месец малките футболисти имат контролна среща с връстниците си от ЦСКА на стадион „Българска армия“. След нея те получиха много покани за различни участия.
През лятото на 2019 г. в Твърдица, лично по настояване на треньора на набор 2006-та на ЦСКА Даниел Моралес, децата на „Хеброс 1921“ са поканени да участват в турнир в памет на Димитър Марашлиев, заедно с неговия тим, тези на „Ботев“, „Твърдица“, „Берое“, „Черно море“, „Сливен“. Това събитие се очаква да се превърне в ежегодно, като децата на „Хеброс 1921“ ще бъдат домакини през 2020 г.
Всяка година се организират футболни турнири в различни краища на България, като интерес за момента на клуба представлява Сандански, на който вземат участие редица силни отбори. Интерес за приятелски срещи има и от няколко чуждестранни отбора.
През лятото на 2018 година в групите на децата от „Хеброс 1921“ бяха привлечени няколко играчи от други футболни клубове от града и региона. Това доведе до повишаване на качеството на играта на клуба и резултатите не закъсняха. Двете групи водят в класирането, като групата деца са само на две победи от влизане в Старозагорската футболна група.

Пейко Петков: „Ако един треньор успее да предаде идеите си, резултатите не закъсняват“

Пейко Пейков
Пейко Пейков

Пейко Петков е завършил НСА. Футболист е от 25 години. Води тренировките на децата от три години и половина, а от 6 месеца е официално треньор.
Господин Петков, няколко думи за представянето на водените от Вас отбори до момента?
Направихме добър полусезон, изиграхме няколко контроли за обиграване на отбора, осъществихме нужната подготовка и се представихме добре. Имахме срещу себе си равностойни съперници, достатъчно силни, за да ни изненадат във всеки момент. Направихме силни игри в някои от двубоите, в други не чак толкова, но пък имахме шанс и късмет, за да победим. Ние имаме цел, която преследваме, а именно изграждане на добър, компактен отбор, който да може да бъде равностоен на отборите, срещу които играем.

Как направихте така, че отборът да побеждава? И двете групи са лидери в класирането след края на полусезона?
През лятото към нас се присъединиха няколко деца от други клубове, които повишиха конкуренцията в отбора и съответно нивото му. Това доведе до по-добрите резултати. Не сме спрели да приемаме деца, дори и по време на шампионата, хубавото е, че все повече деца имат желание да тренират.

Колко деца тренират при Вас към момента?
Към настоящия момент при мен има 36 деца. 32 от тях са картотекирани и имат право на участие в официални срещи.

Казват, че сте строг, но явно справедлив?
Кой го казва това ?/ смее се/ Спортът учи на ред и дисциплина. Когато имаш цел, амбиция, когато даваш всичко от себе си в тренировъчния процес и футболните срещи, нямаш право да допускаш да бъдеш недисциплиниран. Имаме някои по-импулсивни деца, но всичко е в рамките на нормалното.

Как успявате да се справите с 36 деца?
Когато си честен, откровен с децата, те го разбират. Когато показваш желание да ги научиш на нещо и когато виждат, че се получава, тогава стремежът у тях за добро представяне, става още по-голям. Имаме изградена йерархия, а от скоро въведохме и етичен кодекс, по примера на големите отбори, начин на поведение на терена и извън него. Следим също и за оценките, които получават в училище. Те са наясно с това, знаят че ”издънят ” ли се, ще бъдат отстранени от отбора, докато не си поправят успеха. Опитваме се да направим отбора да бъде единен, защото ние сме като семейство.

Следим? Опитваме се? Защо винаги говорите в множествено число?
Да, сега е моментът да благодаря и на онези родители, които са постоянно до мен, без тяхната подкрепа, няма как да се справя.

Успешен ли сте като треньор, как мислите?
Аз лично смятам, че ако един треньор успее да предаде идеите си на спортистите, които обучава, резултатите не закъсняват.

Целите пред отборите на децата?
Целите пред отбора са ясни. На първо място е изграждане на един компактен, борбен и дисциплиниран отбор, който да бъде конкурентен на останалите и второ – първото място в класирането!

Вярвате ли, че е възможно да постигнете тези цели?
Разбира се, всички ние вярваме. Ако не вярваме, защо да го правим? Трябва най-напред да останем здраво стъпили на земята. Не сме направили още нищо значимо. Ще се радваме след края на сезона. До тогава има още много работа за вършене.

Какво ще пожелаете на хората около себе си по случай настъпването на празниците?
Бих искал в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, да пожелая на моите деца и техните родители, на всички мои колеги от различните спортове и техните възпитаници, на семействата им, на вашите читатели, да бъдат здрави и успешни, да бъдат по-добри и смирени, да вярват, че спортът е не само здраве, но учи на ред и дисциплина! Весела коледа и щастлива Нова Година!

Милена Митева
От Милена Митева декември 30, 2018 09:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама