Умрял по документи, възкръсва след десет години

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 09:30

С решение на Районен съд – Тополовград, по гражданско дело 35 от 2005 г., по искане на Господин Я.Г. и Г.Г.Янков е обявена смъртта на Я.Г.Янков от с. Устрем и са обявени за негови наследници баща му, майка му и брат му. След влизане в сила на Решението е издаден смъртен акт на Я.Г.Я. от кметството в с. Устрем. Дотук нищо необичайно, нормална практика на съда. Историята обаче не свършва до тук.
Десет години по-късно, на 07.08.2015 г., е изпратено писмо, с приложени към него документи от Министерството на външните работи до Върховна касационна прокуратура, отдел „Международен”, с което се иска предприемане на правни действия за осъществяване защита на Янко Г.Я., във връзка с получена информация, че приживе той е бил обявен за починал с решение на ТРС.
Въз основа на това писмо и приложените документи към него е образувана преписка в Районна прокуратура – Тополовград, по която е извършена проверка. В хода на действията, извършени по нея, е установено, че Янко Г.Я. от с. Устрем е жив. Впоследствие е установена рождената му дата, обяснения дава и брат му Г.Г.Я., приложени са и документи от регистрите за населението на с. Устрем. От обясненията на Г.Г.Я. – брат на Янко, се установява, че от показаната му снимка в РУ Полиция – Тополовград, той е познал брат си Янко Г.Я., макар че не бил го виждал от около 42 години.
Въз основа на данните от МВнР в искането си прокуратурата заявява, че по категоричен начин е установено, че Янко Г.Я., чиято смърт е била обявена с решение на съда, е жив и пребивава в Испания, като в момента излежава присъда в Психиатрично отделение на затвора в гр. Аликанте, Испания. В крайна сметка Районният съд в Тополовград отменя изцяло решението си от 2005 г., с което е обявена смъртта на Янко Янков и обезсилва издадения на 24.06.2005 г. смъртен акт от кметство в с. Устрем по този повод. Решението подлежи на въззивно обжалване пред ЯОС, от което едва ли ще се възползва някой.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама