Улук Бек – император и учен – математик, физик, астроном

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 26, 2019 10:21

Улук Бек – император и учен –  математик, физик, астроном

Синът на Тимур се оказал слаб държавник и се отдал повече на духовенството. За тази цел мести столицата на империята от Самарканд в Бухара (духовният център на империята). Тимур, по по-добие на нашия Борис I, отстранява сина си от престола и на негово място възкачва внука си Улук Бек.
Улук Бек наследява воинските умения на дядо си и продължава идеята за разширяване на империята с нови територии. Той се оказва и добър администратор и държавник.
От друга страна, той е ученик на Биби Ханъм – неговата баба, бивша китайска принцеса, високо образована в естествените и физически науки на източните династии.
Улук Бек, освен че доразвива идеите на дядо си за Велика мюсюлманска империя, разширява и ериториите й до краен предел. Завзема част от Индия и цяла Средна Азия. Това са жестоки и изтощителни войни. Финансите на империята чувствително намаляват.
До набиране на нови финансови възможности започва мирен период и се отдава на науката. Построява първата астрономическа обсерватория, може би в света. Определя координатите на 200 небесни тела спрямо Самарканд (където отново се завръща столицата) и Екватора. Пред днешните съвременни технологии тези координати, измерени от новите астрономически обсерватории, не са мръднали дори с милиметър.
С тази си дейност той навлиза в остра разпра с духовенството. За да настроят населението против него, го обявяват за еретик и ортак на Сатаната. На 64-годишна възраст му организират похищение и го убиват.
Неговите привърженици, за да запазят мощите му от похищението, пускат мълвата, че заедно с мощите на Улук Бек е затворен и духът на войната. Този, който посегне към саркофага му и го отвори, ще освободи отново духа на войната и ще започнат кръвопролития и крах на империята.
Като велик учен и държавник, по подобие на много велики личности като Наполеон и Ленин, черепът му представлява обект на научни изследвания. Антропологът-академик Герасимов се заема с това изследване и в продължение на 15 години търси мощите му и обсерваторията. Първо намира обсерваторията, която е била разрушена до основи и заровена в пясъците на пустинята. Когато пристъпва към отварянето на саркофага, цялото население на Самарканд скача срещу него и не му разрешава, за да не излезе духът на войната. Този спор продължава близо година. И след като вече Герасимов ги е убедил, че това е само един мит, отваря саркофага. Голямата изненада и първото съвпадение е, че датата е 22 юни 1941 г. – Хитлер напада Съветския съюз. Самарканд е далеч от фронтовете и Европа и няма никаква информация за хода на войната.
Когато завършва изследването и затваря саркофага, датата е 5 май 1941 г. – краят на войната и капитулацията на хитлеристка Германия.
В този момент на Герасимов му заявяват, че ако някога се наложи този саркофаг отново да бъде отворен, по-скоро тази част ще се отдели от Съветския съюз.
И наистина Узбекистан не е част от Съветския съюз, а вече е самостоятелна пълноправна държава.

автор: Петко Петков

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 26, 2019 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама