Улук Бек – император и учен – математик, физик, астроном

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 26, 2019 10:21

Улук Бек – император и учен –  математик, физик, астроном

Синът на Тимур се оказал слаб държавник и се отдал повече на духовенството. За тази цел мести столицата на империята от Самарканд в Бухара (духовният център на империята). Тимур, по по-добие на нашия Борис I, отстранява сина си от престола и на негово място възкачва внука си Улук Бек.
Улук Бек наследява воинските умения на дядо си и продължава идеята за разширяване на империята с нови територии. Той се оказва и добър администратор и държавник.
От друга страна, той е ученик на Биби Ханъм – неговата баба, бивша китайска принцеса, високо образована в естествените и физически науки на източните династии.
Улук Бек, освен че доразвива идеите на дядо си за Велика мюсюлманска империя, разширява и ериториите й до краен предел. Завзема част от Индия и цяла Средна Азия. Това са жестоки и изтощителни войни. Финансите на империята чувствително намаляват.
До набиране на нови финансови възможности започва мирен период и се отдава на науката. Построява първата астрономическа обсерватория, може би в света. Определя координатите на 200 небесни тела спрямо Самарканд (където отново се завръща столицата) и Екватора. Пред днешните съвременни технологии тези координати, измерени от новите астрономически обсерватории, не са мръднали дори с милиметър.
С тази си дейност той навлиза в остра разпра с духовенството. За да настроят населението против него, го обявяват за еретик и ортак на Сатаната. На 64-годишна възраст му организират похищение и го убиват.
Неговите привърженици, за да запазят мощите му от похищението, пускат мълвата, че заедно с мощите на Улук Бек е затворен и духът на войната. Този, който посегне към саркофага му и го отвори, ще освободи отново духа на войната и ще започнат кръвопролития и крах на империята.
Като велик учен и държавник, по подобие на много велики личности като Наполеон и Ленин, черепът му представлява обект на научни изследвания. Антропологът-академик Герасимов се заема с това изследване и в продължение на 15 години търси мощите му и обсерваторията. Първо намира обсерваторията, която е била разрушена до основи и заровена в пясъците на пустинята. Когато пристъпва към отварянето на саркофага, цялото население на Самарканд скача срещу него и не му разрешава, за да не излезе духът на войната. Този спор продължава близо година. И след като вече Герасимов ги е убедил, че това е само един мит, отваря саркофага. Голямата изненада и първото съвпадение е, че датата е 22 юни 1941 г. – Хитлер напада Съветския съюз. Самарканд е далеч от фронтовете и Европа и няма никаква информация за хода на войната.
Когато завършва изследването и затваря саркофага, датата е 5 май 1941 г. – краят на войната и капитулацията на хитлеристка Германия.
В този момент на Герасимов му заявяват, че ако някога се наложи този саркофаг отново да бъде отворен, по-скоро тази част ще се отдели от Съветския съюз.
И наистина Узбекистан не е част от Съветския съюз, а вече е самостоятелна пълноправна държава.

автор: Петко Петков

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 26, 2019 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.