Удълженият сезон преизпълни плана на ловните сдружения

Сакар нюз
От Сакар нюз март 17, 2020 08:13

Удълженият сезон преизпълни плана на ловните сдружения

Удълженият ловен сезон преизпълни заложеният план за отстрел на ловните сдружения. Заради африканската чума по свинете (АЧС) министерството на два пъти отпусна допълнители дни за ловуване.
С най-голям острел на дива свиня в края на ловния сезон се отчете дружинката на Ефрем. Ловците са убили 44 броя от този вид дивеч. В СЛРД „Сокол“ – Харманли, по брой след тях се записват ловджиите от Долни главанак с 24 и Иваново с 23.
Под прицела на дружинката на Сеноклас са попаднали 10 вълка. В Долни главанак са само с 1 по-малко – 9, а в Дрипчево – 3.
Дружинката на Иваново е сред водещите по отстрел на чакали – 45, последвана от Долни главанак – 37 и кв. „Злати дол“ на Симеоновград – 33 броя.
Най-много убити лисици има в Маджарово – 48. След това в Долни главанак – 38 и Върбово – 26.
Общият острел на едър дивеч за ЛРД „Сокол“ за този сезон е 236 броя дива свиня, 26 – вълка, 367 – чакала и 198 – лисици.
Ловците са успели да повалят и по една бялка, язовец и черен пор, две са убитите скитащи кучета.
При пернатите най-голям е отстрелът на пъдпъдъци – 3 349 и гургулици – 2 885. В справката на дружеството „Сокол“ е записано, че убитите гривяци са 663 броя, зеленоглава патица – 442, а бекас и бекасина – 323.
Според Дончо Чипилски, ловен организатор на сдружението, ловният сезон е протекъл нормално. Издадени са били 2 264 разрешителни за индивидуални и групови ловувания. Участници в ловните излети са били 13 997.
Предстои пролетна таксация на 14 март, събота, а общото събрание на дружеството ще бъде на 15 май.
Справката на ЛРД „Сокол“ е за периода от 10 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.

От Ловно-рибарско дружество (ЛРД) – Свиленград

първенец с 26 повалени глигана е ловната дружинка от с. Студена. Общо отстреляните екземпляри са 186. Пред „Старият мост“ председателят на сдружението Петър Вангелов заяви, че планът е изпълнен на 65,3%. По думите му толкова висок процент не е отчитан досега. За сравнение през 2019 г. едва 35% от плануваното са убитите прасета.
На второ място след авджиите от Студена са тези от Левка с 25 убити екземпляра, което също е рекорд за дружинката. Трети са дружините от Сладун и Лисово с 24 убити прасета. Най-лош късмет имали ловците от Щит, които този сезон не успели да повалят нито едно диво прасе.

Ивайловград

Димитър Николов, ловен организатор от ЛРД „Ивайловград“ съобщи, че са отстреляли 220 диви свине. Първенци са ловджиите от дружинките на селата Попско и Железино със 100 екземпляра. „Това е повече от миналия сезон и се дължи на повечето грижи, които са оказвали на дивеча и подхранването правено от членовете на сдружението“, каза господин Николов.
Най-големите екземпляри са отстреляни в Железино – 220 кг, и Попско – 200.
При вредния дивеч са ликвидирани 9 вълка, край селата Попско, Кобилино и Железино.
Отстреляните чакали са 161 в с. Белополци, Свирачи, Мандрица.

Любимец

В сдружение ЛРД „Сокол“, Любимец, имат отстреляни 23 диви свине. Най-успешни са дружинките във Вълче поле и Малко градище. „Имаме три убити вълка в горните дружинки плюс един във Воден“, уведоми Атанас Иванов, председател на сдружението.
Отстреляните чакали са 109, а лисиците – 48. Този сезон се очертава като по-добър от миналогодишния, вследствие удължаването му заради АЧС.
И деветнадесетте ловни дружинки от сдружение „ЛРД – Тополовград“ отчитат ловния сезон 2019 – 2020 г. като успешен. Това каза за „Сакарнюз“ председателят Гошо Митрев. „Изминалия сезон премина успешно – без произшествия и пострадали, което е най-важното за всички. Планът за отстрел е преизпълнен, като при планувани 295 диви свине, бяха отстреляни 320. Най-успешни са дружинките в селата Устрем, Мрамор, „Тополовград – Запад“, Планиново.
Спазвайки разпоредбите във връзка с АЧС (Африканската чума по свинете), дружинките не подхранваха през сезона този вид дивеч и стриктно спазваха правилата за ловуване при тази ситуация с болестта. За съжаление в края на сезона, на 9 февруари се потвърди една проба за АЧС в Планиново, като месото и всичко останало бе унищожено, както изискваха указанията. Дано да нямаме други такива случаи.
Що се отнася до т.нар. вреден дивеч, имаме отстреляни три вълка – два край Българска поляна и един от дружинката на Орлов дол. Въпреки че бяха отстреляни голям брой чакали – 360, за съжаление това не намали популацията им, тъй като те много бързо се размножават.
Дадохме 23 000 лв. за фазани, които бяха разселени с цел при неблагоприятно стечение около лова на диви свине във връзка с АЧС, да има ловците какво да ловуват все пак. Още веднъж ще кажа, че най-хубавото беше, че нямаше произшествия с ранени, пострадали. Надяваме се предстоящият ловен сезон да бъде пак такъв добър,“ каза господин Митрев.

Заради усложнената епизоотична обстановка в страната, свързана с болестта Африканска чума по свинете (АЧС), министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева издаде заповед, с която се удължава ловният сезон за групов лов на дива свиня до 16 февруари 2020 г.
Удължаването на срока за групов лов на дива свиня е част от мерките за ограничаването на разпространението на територията на страната и ливкидирането на АЧС чрез намаляване на популацията на дивата свиня. Срокът за групов лов беше удължен вече веднъж – до края на януари 2020 г., като с промяната на периода се промениха и условията за групов лов – отпаднаха зоните и ловците могат да влизат дори и близо до местата, където са отстреляни или намерени диви прасета с доказано наличие на вируса АЧС.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 17, 2020 08:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 518 113 преглеждания