Удължават срока за ограничителните мерки

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2020 23:20

Удължават срока за  ограничителните мерки

Акценти

  • Вестник Сакрнюз # 12/896 година XVII, 27 март - 2 април 2020 г.

Свързани публикации

Удължава се срокът на въведените противоепидемични мерки, които досега бяха до 29 март, до 12 април, включително. Това стана, след като здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък, 26 март, издаде заповед. Остават затворени училищата, университетите и детските градини остават затворени.
Остава забраната и за масови мероприятия.
Увеселителните и игрални зали, дискотеки, барове, заведения за обществено хранене, кафенетата, СПА-центрове, фитнес зали също ще останат затворени. Изключенията са хранителните магазини, аптеките, банките, застрахователните офиси, бензиностанциите.
Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
Трябва да се извършва дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания, допълват от здравното министерство.

Какви мерки за сигурност бяха въведени през тази седмица?

От 24 март бяха въведени още мерки против разпространението на COVID – 19.
Забраниха използването на кафе автомати и вендинг машини на открито и предлагането на непакетирани прясно сготвени и готови за консумация храни от топли и студени витрини, тестени и месни изделия, сандвичи, пици, закуски и др. в Хасковска област.
Управителите на банки също трябва да предприемат дезинфекция на банкоматите с оглед изпълнение на въведените мерки за предотвратяване разпространението на вируса.
В общините Тополовград и Симеоновград въведоха вечерен час. От 24 март се преустановява движението по улиците на непълнолетни без придружител от 19:00 до 6:00 часа, а на пълнолетните – от 22:00 до 6:00 часа.
Община Свиленград отмени курсовете по автобусните линии до София и Хасково за периода на извънредното положение.
От 21 март органите на МВР започнаха да организират КПП на входно-изходните артерии на областните градове и да проверяват каква е целта на пътуването. През тези пунктове ще се пропускат само пътуващите по неотложни причини: здравословни причини, завръщане у дома, работа. Тези неотложни причини се удостоверяват със служебна бележка от работодател, медицинска бележка/документ, лична карта, с която да удостоверят постоянен адрес.
От същия ден се забранява на лица до 60 г. възраст да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30 ч. всеки ден. В тези часове ще бъдат обслужвани само хора над 60-годишна възраст.

Към 25 март под задължителна карантина заради Covid – 19 в Харманлийска община се намират 58 лица. От тях 44 в града и 14 в селата. Това съобщи кметът Мария Киркова на последната сесия на ОбС. Пламен Колев, началник, РУ „Полиция“, обясни, че ще оформят три контролно пропускателни пункта по един в ромските махали Хаджи Яневото герме и Маламарде. Вече има такъв на изхода на пътя за Хасково, на който полицаите обясняват за пропусквателния режим в Областния град.
Жителите под домашна 14-дневна карантина в Свиленград са 46, а на Любимец – 23.
Голяма част от тях са международни шофьори, завърнали се от курс.
Във всички общини броят им нараства.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2020 23:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама