Учителят, който прави българските деца щастливи

Сакар нюз
От Сакар нюз май 24, 2019 11:30 Updated

Учителят, който прави българските деца щастливи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #19/148, 24-30 май 2019 г.

Свързани публикации

Харманли | Росица Христозова, председател на ОбКС
на СБУ – Харманли

В българската музикално-образователна среда винаги е имало личности, които се извисяват над другите колеги, които печелят децата и без проблеми ги правят отлични музиканти-изпълнители, които с успехите си надхвърлят училищното ниво и се отправят в Културния космос. Това са творци по природа, по призвание, по дарба.
Точно такъв е случаят с Петя Карабакалова, удивителна учителка по музика, прегърнала своята дарба и я превърнала в МИСИЯ за възпитание, развитие и полет на своите ученици. Както е ставало в началото на българското Възраждане, когато учителят по музика е бил и композитор, и диригент, и режисьор, и мениджър, така и Петя Карабакалова е истински апостол на музикалната култура в град Харманли, която вече е създала свой популярен колектив „Щастливци”, създала е Школа по изкуства с екип от дейци в различни видове изкуство, участва в културния живот на града и страната със своето авторско творчество като поетеса и композитор.
Невероятна е положителната енергия, която излъчва Петя Карабакалова, тя е двигател на много идеи, свързани с доброта и човещина. Стиховете й са толкова искрени и топли, а песните – лесни и запомнящи се, че никак не е чудно, че е спечелила не само децата и учениците си, но и града, както и много видни български музикални дейци.
Богатото й творчество, което включва 2 книги с нейни стихове и музикални постановки и 17 диска с авторски песни, се използват в музикалната дейност в детските градини и в училищата, където няма толкова много патриотични песни, няма детски оперетки, няма подходящи стихове и пр.
Петя е творец, деец, учител и човек с богата душа и много постижения!
Сред наградите й се отличават композиторският приз за нова музика, присъдени й от композиторите Тончо Русев и Николай Кауфман, наградите за авторски песни, множество първи места на изпълненията на децата. ДВГ „Щастливци” е номинирана като една от най-добрите певчески състави от композитора Борис Карадимчев.
Петя Карабакалова работи в екип с композитори, тонрежисьори и издателски къщи, журира детски фестивали. Нея можем да видим на телевизионните екрани по националните телевизии в интервю или в музикални изяви с децата. Умело и професионално популяризира не само своето изкуство – детските песни, стихотворения и музикални пиеси, но и своя роден град Харманли и неговите таланти:
Много важен момент е, че нейните песни влизат в учебниците по музика и в дисковете с учебните помагала. Може да ги намерите в Учебник по музика за 3 клас, в СД към учебното помагало „Дете със златно сърчице”, а стихотворенията и сценариите й се отпечатват в Педагогическо издателство „Образование”, във вестник „Сакарнюз” и др.
Петя Карабакалова е член на СБУ. През всичките 33 години от трудовия си стаж досега, тя работи в системата на Народната Просвета като учител по музика. Никога не е прекъсвала живата си връзка с децата. Член е на УС на НЧ „Дружба 1870” – Харманли. Владее китара, пиано, акордеон.
Готова е да издаде нови два диска с авторски песни и трета книга „Рисунка на детството“ със стихотворения за деца, обособени в тематични раздели: „Децата”, „Мистър Памперс”, „Семейство”, „Християнство” , „Коледа”, „Сезони”, Родолюбие”, Детска градина” и „Училище”. Целта на авторката е да възпитава българското дете и чрез словото, и чрез песента, да бъде максимално полезна на българския учител в благородната му кауза да възпита добри и доблестни граждани на Родината ни.
Такива учители членуват в СБУ и те са повод за гордост на Съюза на българските учители.
Материалът е публикуван с леки изменения във вестник “Учителско дело”.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 24, 2019 11:30 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.