Учителят, който прави българските деца щастливи

Сакар нюз
От Сакар нюз май 24, 2019 11:30 Updated

Учителят, който прави българските деца щастливи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #19/148, 24-30 май 2019 г.

Свързани публикации

Харманли | Росица Христозова, председател на ОбКС
на СБУ – Харманли

В българската музикално-образователна среда винаги е имало личности, които се извисяват над другите колеги, които печелят децата и без проблеми ги правят отлични музиканти-изпълнители, които с успехите си надхвърлят училищното ниво и се отправят в Културния космос. Това са творци по природа, по призвание, по дарба.
Точно такъв е случаят с Петя Карабакалова, удивителна учителка по музика, прегърнала своята дарба и я превърнала в МИСИЯ за възпитание, развитие и полет на своите ученици. Както е ставало в началото на българското Възраждане, когато учителят по музика е бил и композитор, и диригент, и режисьор, и мениджър, така и Петя Карабакалова е истински апостол на музикалната култура в град Харманли, която вече е създала свой популярен колектив „Щастливци”, създала е Школа по изкуства с екип от дейци в различни видове изкуство, участва в културния живот на града и страната със своето авторско творчество като поетеса и композитор.
Невероятна е положителната енергия, която излъчва Петя Карабакалова, тя е двигател на много идеи, свързани с доброта и човещина. Стиховете й са толкова искрени и топли, а песните – лесни и запомнящи се, че никак не е чудно, че е спечелила не само децата и учениците си, но и града, както и много видни български музикални дейци.
Богатото й творчество, което включва 2 книги с нейни стихове и музикални постановки и 17 диска с авторски песни, се използват в музикалната дейност в детските градини и в училищата, където няма толкова много патриотични песни, няма детски оперетки, няма подходящи стихове и пр.
Петя е творец, деец, учител и човек с богата душа и много постижения!
Сред наградите й се отличават композиторският приз за нова музика, присъдени й от композиторите Тончо Русев и Николай Кауфман, наградите за авторски песни, множество първи места на изпълненията на децата. ДВГ „Щастливци” е номинирана като една от най-добрите певчески състави от композитора Борис Карадимчев.
Петя Карабакалова работи в екип с композитори, тонрежисьори и издателски къщи, журира детски фестивали. Нея можем да видим на телевизионните екрани по националните телевизии в интервю или в музикални изяви с децата. Умело и професионално популяризира не само своето изкуство – детските песни, стихотворения и музикални пиеси, но и своя роден град Харманли и неговите таланти:
Много важен момент е, че нейните песни влизат в учебниците по музика и в дисковете с учебните помагала. Може да ги намерите в Учебник по музика за 3 клас, в СД към учебното помагало „Дете със златно сърчице”, а стихотворенията и сценариите й се отпечатват в Педагогическо издателство „Образование”, във вестник „Сакарнюз” и др.
Петя Карабакалова е член на СБУ. През всичките 33 години от трудовия си стаж досега, тя работи в системата на Народната Просвета като учител по музика. Никога не е прекъсвала живата си връзка с децата. Член е на УС на НЧ „Дружба 1870” – Харманли. Владее китара, пиано, акордеон.
Готова е да издаде нови два диска с авторски песни и трета книга „Рисунка на детството“ със стихотворения за деца, обособени в тематични раздели: „Децата”, „Мистър Памперс”, „Семейство”, „Християнство” , „Коледа”, „Сезони”, Родолюбие”, Детска градина” и „Училище”. Целта на авторката е да възпитава българското дете и чрез словото, и чрез песента, да бъде максимално полезна на българския учител в благородната му кауза да възпита добри и доблестни граждани на Родината ни.
Такива учители членуват в СБУ и те са повод за гордост на Съюза на българските учители.
Материалът е публикуван с леки изменения във вестник “Учителско дело”.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 24, 2019 11:30 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.