Учители от Харманли участваха в семинар на ВКБООН

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 20, 2018 07:34

Учители от Харманли участваха  в семинар на ВКБООН

Учители и директори участваха в обучение на тема „Да преподаваме на бежанците“. То се проведе на 2 ноември – петък, в Културния център в Харманли. Участници в него бяха представители на деветте училища от общината, в които от минала учебна година са интегрирани деца от Центъра за временно настаняване. Във форума участваха и учители, които преподават български език в лагера.
Организатор бе Върховният комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации /ВКБООН/ в България.
Обучението протече в три части. В първата Ива Лазарова – старши асистент по закрила – интеграция във ВКБООН, представи правната и институционална рамка в сферата на международната закрила и достъпа до образование на децата-бежанци.
В другите две Емилия Братанова ван Хартен – сътрудник по интеграцията от ВКБООН, представи темите: „Да преподаваме темата за бежанците, училището и миграцията“ и „Как да се справяме с предизвикателствата в работата с деца бежанци в класната стая“.
По време на обучението участниците се запознаха с интересни подходи в работа с деца, забавни упражнения и споделен опит от учители от софийските училища, в които се обучават деца бежанци.
Всеобщо бе мнението, че с тези деца, макар и да не владеят българския език, се работи лесно. Те и родителите им се отнасят с уважение към училищната институция и учителите. Сприятеляват се много бързо с децата от класа и голяма част от тях са завършили минала учебна година с много високи резултати.

Гости на събитието бяха Христина Боева и експерти от Образователното управление в Хасково, Минка Мечеринкова – директор на БЧК – Хасково, Славчо Янев – директор на Регистрационно-приемателния център – Харманли, представители на неправителствената организация „Каритас“, които оказват подкрепа на бежанците, както и служители от самия Център, имащи пряко отношение към децата и интегрирането им в училищата.

На финала на обучението дойде Мария Киркова – кмет на община Харманли и Матайс льо Рут – представител на ВКБООН в България. Те поздравиха учителите за всеотдайността им при работата с децата бежанци.
Всеки директор и учител получи благодарствено писмо от ВКБООН и БЧК, в което се казва: „Благодарим Ви, че позволихте на децата бежанци да намерят сигурност, вдъхновение и обич в българската класна стая.“ Като подарък получиха и книгата „Молитва към морето“ от Халед Хосейни – автор на световния бестселът „Ловецът на хвърчила“.
Сърдечни благодарности за успешното интегриране на децата бежанци изпрати Деница Сачева – заместник-министър и чрез началника на РУО-то Христина Боева подари на всички директори плакет на Министерството на образованието и науката.

Светла Георгиева – учител по български език на децата от Афганистанското училище в РПЦ ги бе организирала и те поздравиха своите учители, като рецитираха известни български стихотворения.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 20, 2018 07:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.