Учители от Харманли участваха в семинар на ВКБООН

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 20, 2018 07:34

Учители от Харманли участваха  в семинар на ВКБООН

Учители и директори участваха в обучение на тема „Да преподаваме на бежанците“. То се проведе на 2 ноември – петък, в Културния център в Харманли. Участници в него бяха представители на деветте училища от общината, в които от минала учебна година са интегрирани деца от Центъра за временно настаняване. Във форума участваха и учители, които преподават български език в лагера.
Организатор бе Върховният комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации /ВКБООН/ в България.
Обучението протече в три части. В първата Ива Лазарова – старши асистент по закрила – интеграция във ВКБООН, представи правната и институционална рамка в сферата на международната закрила и достъпа до образование на децата-бежанци.
В другите две Емилия Братанова ван Хартен – сътрудник по интеграцията от ВКБООН, представи темите: „Да преподаваме темата за бежанците, училището и миграцията“ и „Как да се справяме с предизвикателствата в работата с деца бежанци в класната стая“.
По време на обучението участниците се запознаха с интересни подходи в работа с деца, забавни упражнения и споделен опит от учители от софийските училища, в които се обучават деца бежанци.
Всеобщо бе мнението, че с тези деца, макар и да не владеят българския език, се работи лесно. Те и родителите им се отнасят с уважение към училищната институция и учителите. Сприятеляват се много бързо с децата от класа и голяма част от тях са завършили минала учебна година с много високи резултати.

Гости на събитието бяха Христина Боева и експерти от Образователното управление в Хасково, Минка Мечеринкова – директор на БЧК – Хасково, Славчо Янев – директор на Регистрационно-приемателния център – Харманли, представители на неправителствената организация „Каритас“, които оказват подкрепа на бежанците, както и служители от самия Център, имащи пряко отношение към децата и интегрирането им в училищата.

На финала на обучението дойде Мария Киркова – кмет на община Харманли и Матайс льо Рут – представител на ВКБООН в България. Те поздравиха учителите за всеотдайността им при работата с децата бежанци.
Всеки директор и учител получи благодарствено писмо от ВКБООН и БЧК, в което се казва: „Благодарим Ви, че позволихте на децата бежанци да намерят сигурност, вдъхновение и обич в българската класна стая.“ Като подарък получиха и книгата „Молитва към морето“ от Халед Хосейни – автор на световния бестселът „Ловецът на хвърчила“.
Сърдечни благодарности за успешното интегриране на децата бежанци изпрати Деница Сачева – заместник-министър и чрез началника на РУО-то Христина Боева подари на всички директори плакет на Министерството на образованието и науката.

Светла Георгиева – учител по български език на децата от Афганистанското училище в РПЦ ги бе организирала и те поздравиха своите учители, като рецитираха известни български стихотворения.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 20, 2018 07:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.