Учениците от СУ “Д-р П. Берон” вече са в очакване на изпитите

Милена Митева
От Милена Митева юни 1, 2020 10:20

Учениците от СУ  “Д-р П. Берон” вече са в очакване на изпитите

Акценти

  • Регионален вестник, # 21/905 година XVII, 29 май - 4 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Мариян Боянов, директор СУ "Д-р Петър Берон", Свиленград
Мариян Боянов, директор СУ „Д-р Петър Берон“, Свиленград

Мариян Боянов, директор на СУ “Д-р П. Берон” – Свиленград

Каква организация предприехте за провеждането на НВО и ДЗИ?
Организацията на тези изпити винаги е свързана със стриктно спазване на инструкциите и висока отговорност на комисиите, определени за това. По- различното тази година са изискванията за безопасност на учениците и преподавателите, които са квестори. Затова е намален броят на учениците в изпитните зали, спазено е изискването за отстояние между чиновете, създадена е организация да се избегне струпването на учениците пред входа преди изпита и да се дезинфекцират не само залите, но и всички пространства, до които по време на изпита ще имат достъп учениците и квесторите.

Ще можете ли да осигурите необходимия брой квестори, така че учителите, които влизат в рисковата възрастова група и тези, които имат здравословни проблеми, да не бъдат застрашени?
Утвърден е необходимият брой квестори за нормално провеждане на ДЗИ и НВО, няма преподаватели, които са отказали този ангажимент. Предприетите мерки – дезинфекциране, физическа дистанция, осигуряване с предпазни средства, ще осигурят спокойствието на хората, които са определени за квестори.

Кои са предпочитаните предмети за втора матура от Вашите зрелостници?
По традиция най-предпочитаните дисциплини за втори ДЗИ за учениците от нашето училище са биология и здравно образование, английски език и география и икономика. Тази година зрелостниците ни не правят изключение от предишните випуски. Като втора матура някои ученици са избрали математика, физика и астрономия и руски език.

Има ли желаещи за трета матура и коя е тя?
Въпреки предоставената възможност допълнително да се подава заявление за ДЗИ по желание, нямаме ученици, които да са пожелали да се явят на такъв изпит.

Ще успеете ли да подготвите свидетелствата за основно образование и дипломите за средно образование в срок и каква организация сте направили?
Нямаме случай да не изпълним сроковете за издаване на тези важни документи, още повече, че те са свързани с кандидатстване на нашите ученици във висши учебни заведения или след завършено основно образование.
И тази година няма причина да не ги подготвим навреме. Имаме шаблони на документите, създали сме необходимата организация.

Анета Димитрова, учител
Анета Димитрова, учител

Анета Георгиева: “Решението на министъра е правилно”

Представете се за читателите ни?
Казвам се Анета Георгиева и съм преподавател по български език и литература в СУ „Д-р Петър Берон“, Свиленград.

Как се справят Вашите възпитаници с електронното обучение?
При ситуацията, в която попаднахме, на всички ни е по-трудно.
Обявеното на 13 март „извънредно положение“ промени ежедневието на всички ни.
В нашето училище и ученици, и учители още на 16 март бяхме подготвени за новата ситуация и продължихме образователния си процес в новата електронна среда. Учениците полагат необходимите усилия да овладеят новия материал. За седмокласниците, на които предстои НВО, това е от особено важно значение.

Смятате ли, че този метод е ефективен за учениците?
Категорично мога да кажа, че този метод не е подходящ за образователния процес. Мисля, че никакъв друг формат не може да замени присъствената форма на обучение и прекия контакт между ученици и учители. При електронното обучение има независещи от нас обстоятелства – подвластни сме на технологиите и понякога на негативите им – техническите проблеми. А също така и злоупотребата от страна на някои ученици да се включват фиктивно в часовете.

Според Вас решението на министъра за провеждане на НВО в полза ли е за седмокласниците?
Не можем да говорим за полза или вреда. Всяка една степен на образование завършва с контрол на овладените знания и придобитите умения. Все пак по-голямата част от учебната година премина в присъствена форма на обучение и на дневен ред не би трябвало да стои въпросът – да има, или не НВО. Считам, че решението на министъра е напълно правилно.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
За всеки един изпит обемът на материала е от изключително значение. Отпадането на материала от изпитното съдържание ще облекчи задачата на седмокласниците.

Според Вас възпитаниците Ви подготвени ли са на необходимото ниво за предстоящите изпити?
През изминалите два месеца и половина аз и възпитаниците ми полагаме всички необходими усилия за подготовката на предизвикателството НВО. Въпреки по-трудната среда всяка седмица правим тестове под формата на изпита и мисля, че за тях това е от изключителна полза. Предполагам, че сериозната работа, която вършим, ще даде и очакваните резултати.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Страховете ми са свързани с това доколко ще бъде резултатна тази форма на обучение.

Какви резултати очаквате?
Очаквам всяко дете да успее да даде всичко от себе си, да запази самообладание и да постигне максималния резултат. На своите ученици, както и на всички седмокласници, пожелавам успех и вярвам в тях.

Смятате ли, че при нормален процес резултатите биха били по-високи?
Категорично – да!

Венелина Димитрова, ученичка от 7 клас
Венелина Димитрова, ученичка от 7 клас

Венелина Димитрова: “Подготвена съм благодарение на преподавателите”

Представете се за читателите ни?
Здравейте, драги читатели! Казвам се Венелина Димитрова, ученичка от СУ “Д-р Петър Берон“, Свиленград, в седми клас.

Как се справяте с електронното обучение?
Поради стеклите се обстоятелства се налага да използваме един нов, непознат до сега за нас метод, а именно електронното обучение. В началото приех обучението несериозно, мислейки, че нещата ще се оправят по-скоро, но уви. По медиите министърът на образованието съобщи, че тази година ще завършим по този нов метод.

Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Моето мнение е, че методът е успешен, когато имаш желание – тук е мястото да благодарим на всички учители, които дават всичко от себе си – за търпението, всеотдайността и професионализма им.

Според Вас решението на министъра за провеждане на НВО във Ваша полза ли е?
Решението на министъра е в наша полза, тъй като всеки сам ще види резултатите до този етап от усвоения материал.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Одобрявам отпадането на материала, тъй като има ученици, които са нямали възможността да учат пълноценно.

Чувствате ли се подготвени за предстоящите изпити?
С риск да се повторя, за себе си мога да кажа, че съм подготвена, благодарение на преподавателите и тяхното усилие да усвоим материала.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Не бих казала, че имам някакви опасения.

Какви резултати очаквате?
Моето очакване е да се представим отлично и да покажем, че можем да се справим с всичко.

Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Смятам, че е по-важно кой и как е усвоил материала и не мисля, че при нормален процес ще е по-добър, ако си следил и възприел материала, който не е малко нито лесен.

Росица Писюзева, преподавател по български език и литература
Росица Писюзева, преподавател по български език и литература

Росица Писюзева: “За най-важните изпити в живота няма поправителна сесия”

Представете се за читателите ни?
Казвам се Росица Писюзева – преподавател по български език и литература в Средно училище „Д-р Петър Берон“.

Как се справят Вашите възпитаници с електронното обучение?
Моите ученици са в 9, 11 и 12 клас. Може би защото имам щастието да работя с най-страхотните момичета и момчета, те се справят изключително добре с електронното обучение. Разбраха много бързо, че различната ситуация изисква още повече дисциплина и отговорност. Пораснаха много бързо и поеха предизвикателството.

Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Да. XXI век е векът на технологиите. Учебният процес не пострада от променената форма. Липсва ни обаче „усещането“ за литературата като порив към потапяне в различни светове. Хуманитарните дисциплини утвърждават ценности, а това се постига с пряк контакт между хората, които общуват.

Според Вас решението на министъра за провеждане на ДЗИ във ваша полза на учениците ли е?
ДЗИ е предизвикателство за всеки един випуск. И с Випуск 2020 ще е така. Ако бяха отменили този процес на инициация, на младите хора щеше да им бъде отнето още нещо – да покажат на света и на себе си, че вече са готови за живота. Държавните зрелостни изпита са вход за много специалности във висшите учебни заведения- редно е да има общ критерий, който да гарантира равнопоставеност на кандидат – студентите.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Отпадането на Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев от изпитната програма е по-скоро техническо улеснение за зрелостниците, а и за техните родители.
Литературата е процес, който само дава и обогатява, не взема. Абитуриентите от СУ „Д-р Петър Берон“ познават творчеството на всички класици в нашата литературна история. Това ги прави горди и богати.

Според Вас възпитаниците Ви подготвени ли са на необходимото ниво за предстоящите изпити?
Прочетох някъде, че „Учителят отваря вратата, но всеки сам трябва да мине през нея“. Надявам се, че моите ученици ще покажат най-доброто от себе си.
На състезанието по български език и литература организирано от ПУ “П. Хилендарски“ Вера Сарафова и Наталия Стоянова имат отлични оценки и вече са приети в университета. Състезанието следва модела на матурата.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Изпитът е много важен за всеки един от моите ученици, защото те имат цели. Нямам опасения, защото съм убедена, че трудът винаги се възнаграждава. Който се труди, ще пожъне високи резултати. Всички знаем, че успешният изпит е знание и късмет. Учениците имат предпочитания към автора за третия модул.
Искрено се надявам да имат късмет и да се сбъднат очакванията им. Практиката сочи, че създават много добри текстове, когато пишат върху любими произведения.

Какви резултати очаквате?
Очаквам всеки един да се мобилизира, да даде най-доброто от себе си и резултатите ще бъдат достойни за труда и постоянството.
Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Процесът и в класно- урочен вид, и в електронен вид си е учебен. Старателните и отговорни хора са такива във всяка една среда. Те не се плашат, така че който се е трудил, ще получи своето удовлетворение.

Този випуск беше без бална нощ. Какво ще споделите по този повод?
Този випуск е без „бална нощ“, този випуск винаги ще бъде „различен“. Никой от другите поколения не е преживял това на 19 години. Тази година липсва празникът, който превръща месец май в най-чаканото време. 24 май за Свиленград е най-красивият ден – младостта и вярата празнуват. Този път е тихо – за първи път.
Но… и този випуск ще има своя празник и не само абитуриентски, а и абсолвентски. Тепърва ще има поводи за добри срещи и много празници. Важно е да запазят очарованието на способността си да мечтаят и да творят. Нашите ученици са бъдещето на България.

Какво ще пожелаете на завършващите?
Не е случаен фактът, че точно вие преживяхте време, каквото нито един друг випуск не е преживял. Не е случаен фактът, че вие сте първият и единствен випуск, който завършва онлайн. Точно вие направихте нова крачка във всяко училище и всяка класна стая.
Помнете, че животът е класна стая, всеки ден е класна стая. За най-важните изпити в живота няма поправителна сесия. Знанието е дом на душата. Изграждайте своите домове с много любов, защото само така ще бъдете истински Човеци!

Христиан Желязков, зрелостник
Христиан Желязков, зрелостник

Христиан Желязков: “Важно е да организираме бъдещето си”

Представете се за читателите ни?
Здравейте! Казвам се Христиан Желязков и тази година съм в 12. клас в СУ ”Др Петър Берон”.

Как се справяте с електронното обучение? Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Аз мисля, че се справям добре, но това най-добре могат да го кажат моите учители. Сега материалът се разбира лесно и се усвоява по-бързо. Според мен електронната форма на обучение е изключително добра за придобиване на знания.
То позволи навлизането на технологиите в образователния процес, който се разннобрази, и интересът в учениците се повиши. А и нашето поколение е „силно дигитално“.

Според Вас решението на министъра за провеждане на ДЗИ във Ваша полза ли е?
При кандидатстване в повечето от университетите в България може да се вземе оценката от ДЗИ, вместо да се положи кандидатстудентски ипит.
Предвид създалата се обстановка се отмениха всички предварителни изпити и това постави бъдещите студенти в много неприятна ситуация. Затова смятам, че провеждането на ДЗИ е изключително важно. А и все пак това е преживяване, което ще ни постави в изпитна среда. Да свикваме.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Не съм съгласен с това решение на министъра на образованието, защото това означава, че ние учителите и учениците не сме правили нищо по време на извънредното положение. При нас целият учебен материал бе взет още в средата на месец март. С една идея ни се олекоти изпитът, но не е чак толкава значително. А всички автори са интересни и знакови за самоосъзнаването ни като личности. Но пък това е реверанс към всички зрелостници.

Чувствате ли се подготвени за предстоящите изпити?
Подготовката ми е започнала още в 11. клас, а оттогава е изтекла много вода. С многото напътствия и критики от моите преподаватели, смятам, че съм подготвен максимално и бих се справил с каквото и да се падне на изпитите. В крайна сметка завършва цял един етап от живота ни. Никога повече няма да сме ученици.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Не мисля, че има от какво да се опасявам. Имам необходимите знания, за да премина изпитите успешно. А когато няма напрежение, за което силно се надявам, ще дам всичко от себе си.

Какви резултати очаквате? Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Очаквам високи резултати както от мен, така и от моите съученици. Не мисля, че бихме имали по-добри резултати, защото всичко зависи от нас. Който има желание да работи, ще го направи независимо от обстановката. За тези дни се стягаме не от вчера.

С какво настроение ще влезнете в класните стаи единствено за изпитите?
Ще влезем с голяма доза вълнение и притестение, тъй като това ще ни бъдат последните и най-важни изпити. Тук са преминали дните, в които получихме не само знания, но и много опит, приятелства, увереност…

С каква емоция ще се разделите със своето училище?
Ще си тръгнем с малко тъга, но много очаквания за живота, който се открива пред нас. Приехме всички знания, примери, опит от нашето училище и се отправяме напред, защото започва един нов етап от живота ни, изпълнен с много изненади и предизвикателства. Но винаги в сърцата ни ще останат скъпите спомени и полезни уроци за живота. Началото може да подготвя края. Нашето начало е тук – в СУ „Д-р Петър Берон“- гаранция, че накрая всеки ще е постигнал мечтите си.

Вие сте от първия випуск без бална нощ, какво ще споделите по този повод?
Балната нощ беше тъй очакван момент. Ситуацията, в която попаднахме, ни накара да пораснем и да се замислим за важните неща в живота. Останахме разочаровани, но това е първият урок, който ни дава животът. Сега е по-важно да изкараме високи резултати на изпитите и да ни приемат в мечтаните специалности.
Важно е да организираме бъдещето си. Бал ще си направим, но по-късно. И то какъв…! Сега обаче ни предстои доста работа и трябва да я свършим по най- добрия начин.

Милена Митева
От Милена Митева юни 1, 2020 10:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 272 727 преглеждания