Ученици участваха в симулативен наказателен процес

Милена Митева
От Милена Митева април 25, 2019 14:17

Ученици участваха в симулативен наказателен процес

Със симулативен наказателен процес бе отбелязан „Ден на отворени врати“ в Районен съд (РС) – Харманли. Това стана на 24 април и в него участваха ученици от СУ “Неофит Рилски“ – Харманли, и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково.
Възпитаниците на двете училища бяха отговорни в симулативния процес и успяха да пресъздадат действителната обстановка в един съдебен процес. „Юристите“ сами определиха наказанието и постановиха присъда за лице, управляващо лек автомобил след употребата на наркотични вещества.
Вещо лице в процеса бе д-р Христо Еленски от Съдебна медицина – Хасково, който изготви по делото компетентна съдебна експертиза, като разясни на децата вредата и последствията от употребата на наркотици.
Председателят на РС – Харманли, Минка Китова обърна внимание на това, че казусът, който се разигра, прилича на действителен случай и че учениците трябва да внимават, ако не искат да са на мястото на подсъдимия. Госпожа Китова благодари на участниците и им връчи грамоти.
Инициативата се осъществи със съдействието на адвокат Надежда Колева, която консултира децата в подготовката на процеса.
Вратите на кабинетите и залите в съдебната институция бяха отворени през целия ден, но желаещи да ги разгледат, за съжаление, нямаше.

Милена Митева
От Милена Митева април 25, 2019 14:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама