Ученици участваха в симулативен наказателен процес

Милена Митева
От Милена Митева април 25, 2019 14:17

Ученици участваха в симулативен наказателен процес

Акценти

  • Ден на отворени врати протече под надслов „Открито за съдебната система“

Свързани публикации

Със симулативен наказателен процес бе отбелязан „Ден на отворени врати“ в Районен съд (РС) – Харманли. Това стана на 24 април и в него участваха ученици от СУ “Неофит Рилски“ – Харманли, и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково.
Възпитаниците на двете училища бяха отговорни в симулативния процес и успяха да пресъздадат действителната обстановка в един съдебен процес. „Юристите“ сами определиха наказанието и постановиха присъда за лице, управляващо лек автомобил след употребата на наркотични вещества.
Вещо лице в процеса бе д-р Христо Еленски от Съдебна медицина – Хасково, който изготви по делото компетентна съдебна експертиза, като разясни на децата вредата и последствията от употребата на наркотици.
Председателят на РС – Харманли, Минка Китова обърна внимание на това, че казусът, който се разигра, прилича на действителен случай и че учениците трябва да внимават, ако не искат да са на мястото на подсъдимия. Госпожа Китова благодари на участниците и им връчи грамоти.
Инициативата се осъществи със съдействието на адвокат Надежда Колева, която консултира децата в подготовката на процеса.
Вратите на кабинетите и залите в съдебната институция бяха отворени през целия ден, но желаещи да ги разгледат, за съжаление, нямаше.

Милена Митева
От Милена Митева април 25, 2019 14:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.