Ученици ще бъдат обучени как да пазят костенурките

Сакар нюз
От Сакар нюз август 27, 2014 08:04

Ученици ще бъдат обучени как да пазят костенурките

Акценти

  • Обучението ще започна в началото но учебната година
  • Два вида костенурки са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък

Свързани публикации

Ученици от училища на територията на Източни Родопи ще бъдат обучени да разпознават двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, информират от природозащитното сдружение „Биосфера”. Това ще стане при старта на новата учебна година, когато в училищата ще започнат серии от презентации, чрез които децата, освен че ще се научат лесно да различават шипоопашатата от шипобедрената сухоземна костенурка, но и ще получат ценни познания за начина им на живот, биология, екология. Те ще бъдат и запознати със заплахите, застрашаващи изчезването на двата вида от нашата природа.

Обучението се прави в рамките на проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”, финансиран от програмата Мтел Еко Гранд и изпълняван от „Биосфера”.

Събирането на шипобедрената и шипоопашата сухоземните костенурки от природата за отглеждането им като „домашни любимци” (в градини, паркови пространства и дворовете на частни домове) или използването им за храна в някой райони на страната е една от основните заплахи за двата вида. Въпреки дългогодишната работа на специалисти от природозащитно сдружение „Биосфера” и приоритетно превенция срещу бракониерството, чрез работа с отговорните по контрола институции, все още ставаме свидетели на посегателства срещу шипобедрената и шипоопашатата сухоземни костенурки в региона. Това налага работата с подрастващите, която има за цел да повиши информираността и заинтересоваността на младите хора за опазването на костенурките.

Основна заплаха за намаляването на числеността на двата вида сухоземни костенурки е унищожаването и влошаването на състоянието на местата им за хранене и размножаване. Към нея могат да бъдат добавени, като значими заплахи и изграждането на някои нови инфраструктурни съоръжения в местата на разпространение на костенурките, без те да бъдат съобразени с бавноподвижните влечуги. Сериозна заплаха са и горските пожари и автомобилния трафик.

В миналото двата вида сухоземните костенурки, които се срещат у нас – шипобедрена и шипоопашата, са били широко разпространени. Днес обаче са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Двата вида са приоритетни за защита съгласно международното и национално законодателство. В българското законодателство сухоземните костенурки попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който нарушителите се наказват с глоба до 10 000 лева. В Наказателния кодекс на Република България наказанието за бракониерство е до 5 000 лв., лишаване от свобода до 5 години и заплащане на обезщетение за всеки унищожен екземпляр.

Снимка: Георги Попгеоргиев

Сакар нюз
От Сакар нюз август 27, 2014 08:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама